top of page
Ägenskalns kauppahalli, Riika Latvia

Ägenskalns market

Riika, latvia

Ägenskalnsin kauppahalli on kurkistusikkuna riikalaisten elämään ja samalla mitä suositeltavin lounaspaikka.

Timo Kiviluoma 24.4.2023

Presstrip with LiveRiga

 

Vuodesta 1898 alkaen Āgenskalns Market Riiassa on toiminut naapurustonsa kauppapaikkana, kahvila- ja ravintolakeskittymänä ja kokoontumispaikkanna. Aluksi paikalla oli vain tori ja kojuja, mutta 1920-luvulla paikalle kohosi komea punatiilinen kauppahallirakennus.

ÄGENSKALMS MARKET ELÄÄ JA HENGITTÄÄ

Kauppahallirakennus kesti sodat ja neuvostomiehityksen, mutta remontoimattomana se lopulta suljettiin. Tarjouskilpailussa etsittiin uutta omistajaa, joka remontoisi sen, ylläpitäisi arvorakennusta ja operoisi kauppahallitoimintaa. Uudet omistajat löytyivät ja rakennus olikin remontissa vuodesta 2018 toukokuuhun 2022, jolloin se avattiin.

Juttelin rakennusta ylläpitävän tahon edustajan kanssa remontista, toiminnasta ja kauppahallitoiminnasta Riikassa ylipäätään. Remontti kesti pitkään, sillä rakennus oli huonossa kunnossa ja he halusivat paitsi säilyttää alkuperäisen hengen, myös ajallisesti valita ja käyttää sopivia rakennusmateriaaleja. Ägenskalnsin asukkaat heräsivät puolustamaan kauppahalliaan ja halusivat seen jatkavan paikallisten ostos- ja lounaspaikkana. Maailmalla on aivan liian paljon saneerattuja kauppahallirakennuksia, jotka kadottavat alkuperäisen sielunsa ja sitä kautta paikallisten suosion.


ÄGENSKALMS MARKET KOKEMUKSIA


Rakennuksen ekassa kerroksessa on perinteistä kauppahallitoimintaa kuten vihanneskaippa, juustomyyjä, leipäkauppa ja pamimomyymälä. Toisessa kerroksessa on food garden -tyyppisesti ruokakioskeja, baareja ja kahviloita tosi kivassa ympäristössä.

Parasta on kuitenkin se, että naapuruston asukkaat paitsi tiukasti halusivat hallin säilyvän, myös käyttävät sen palveluita aktiivisesti. Halli onkin hyvä paikka tarkkailla tavallisten riikalaisten arkipäivän elämää.

Āgenskalns Market on auki aamusta alkuiltaan, joten se on hyvä kohde vaikkapa lounasaikaan. 

 

Lue lisää Riian matkailutoimiston nettisivuilta 

bottom of page