top of page
  • Timo Kiviluoma

Laima-suklaamuseo, Riika


LAIMA-SUKLAATEHDAS

Laima-suklaatehtaan museo sijaitsee Riikassa, kaupallisen keskustan reunamilla. Suklaatehdas on perustettu vuonna 1925, joskin yhtiön juuret ovat jo vuodessa 1870. Tehdas sijaitsee yhä samassa vuonna 1936 valmistuneessa rakennuksessa, vaikkakin osa toiminnoista on sijoitettu nykyomistaja Orklan rakennuttamaan uuteen tehtaaseen kaupungin ulkopuolelle. Smana vuonna 1936 kellotorni Vapaudenpatsaan aukiolla kiinnitettiin Laima-logo ja siitä asti kellotorni on tunnettu Laima-kellona ja sen alle on sovittu treffejä vuosikymmeniä, aivan kuin Helsingissä Stockan kellon alle. Neuvostoaikana suklaatehdas valjastettiin propagandatarkoituksiin ja neuvostohenkisesti määrä ohitti laadun. Kommunistiselta johdolta tulleet tuotantomääräykset koskivat ainoastaan määrää, joka pyrittiin kaikin keinoin saavuttamaan. Yhtiö kuitenkin selvisi neuvostoajoista osaavan latvialaisen työvoimansa ansiosta.

Laima-suklaamuseo
Laima-suklaamuseo

MUSEOKÄYNTI

Me kävelimme museoon vanhasta kaupungista. Kävelymatka on hyvä aloittaa Vapaudenpatsaan luota, josta on melko suora, noin puolentoista kilometrin kävelymatka. Matkalle osuu iso ortodoksikirkko, useita kahvilakonditorioita ja paikallisten kauppoja. Pienellä reitiltä poikkeamisella reitille osuu myös iso kauppakeskus Galleria Riga. Laiman luokse pääsee myös ratikalla numero 11.

Museo itsessään on varsin pieni, yhden kerroksen näyttelytila. Pääsylippujen hinnat ovat melko kalliit, aikuisilta 7 euroa ja lapsilta 3-5 euroa riippuen iästä. Museokierros alkaa paksun suklaajuoman nauttimisella, mutta muuten suklaata ei museossa ole ennen lähtöä tarjolla. Vitriineissä esitellään vanhoja pakkauksia ja mainosmateriaaleja, mutta ehkäpä kaikkein kiinnostavinta oli video, jossa entiset työntekijät muistelivat neuvostoaikoja, työmenetelmiä ja kulttuuria. Muistelmissa näyttäytyy rakkaus työtä kohtaan, kekseliäisyys hankalina aikoina sekä työntekijöiden keskinäinen luottamus.

Museokirroksen jälkeen kävijöillä on mahdollisuus käydä tehtaanmyymälässä ostamssa Laiman ikonisia tuotteita. Näin suomalaiseen makuun osa Laiman suklaasta oli kyllä kovin makeaa.

bottom of page