top of page
  • Timo Kiviluoma

Viikinkimuseo Vikingaliv Tukholmassa

Kaupallinen yhteistyö Viking Linen kanssa.

Vikingaliv - the Viking Museum, Stockholm

Vikingaliv on vuonna 2017 avattu viikinkimuseo. Se sijaitsee Tukholmassa Djurgårdenin museokeskittymässä. Museon tehtävä ja tarkoitus on esitellä viikinkien elämää ja arkea 1000-luvun kummallakin puolella, kertoa tarinoita siitä, keitä viikingit oikein olivat ja miten he onnistuivat aikanaan hallitsemaan niin suurta aluetta.

Viikinkimuseo ei ole kooltaan mitenkään valtava, suurin osa kokoelmista on toistaiseksi varastossa. Tilanne tulee muuttumaan merkittävästi, kunhan viereisen rakennuksen kunnostustyöt valmistuvat ja näyttelytila laajenee huomattavasti. Kaksikerroksisen museorakennuksen yläkerrassa on perinteisempi näyttelytila ja kahvila, alakerrassa kiinnostava Viking Ride.

Viking Ride on 11-minuuttinen matka Ragnfildin ja Haraldin elämään, tai pikemminkin Haraldin vaimonsa määräyksestä toteuttamaan ryöstöretkeen perheen tulevaisuuden turvaamiseksi. Alakerran aulatilassa odotetaan omaa vuoroa, kerrotaan henkilökunnalle millä kielellä tarina halutaan kuunnella ja asetutaan vuoristoratavaunun kaltaiseen vaunuun. Vaunu liikkuu kiskoilla tilasta toiseen ja joka tilassa kuullaan matkan vaiheista. En pilaa kokemusta kertomalla, kuinka lopulta käy, mutta suosittelen, vaikka jonottaa pitäisikin. Valittavana on myös suomenkielinen kertojaääni.

Vikingaliv - The Viking Museum, Tukholma

Vierailin museossa teini-ikäisen poikani kanssa. Olen tietysti tiennyt aiemminkin, kuinka ennen lapsuus loppui lyhyeen ja viimeistään teini-iässä oltiin jo valmiita äidiksi tai miehistön jäseneksi ryöstöretkille. Nyt kun poika on saavuttanut tuon nimenomaisen iän, ajattelen kuinka paljon turvatumpaa ja parempaa elämää nykyajan lapset saavat elää. Toisaalta ajattelin sitäkin, kuinka järjestelmällisessä yhteiskunnassa viikingit elivät. Vaikka ryöstöretkistä saakin mehevämpiä tarinoita, kaupankäynti ja vaurastuminen olivat tärkeässä roolissa.

EMELIE-LAIVALLA DJURGÅRDENIIN

Me saavuimme Tukholmaan punaisella laivalla. Hyvä vinkki juuri näillä laivoilla Tukholmaan saapuville on Viking Linen terminaalin läheltä Masthamnista lähtevä kaupunkilaiva M/S Emelie, jonka kyydissä pääsee keskustaan (Nybroplan) asti, mutta vielä suositeltavampi lautta on Djurgårdeniin mennessä. Lautta on kuin Suomenlinnan lautta, sinne on helppo ottaa vaikka lastenrattaat mukaan. Hyvällä säällä kaupunkimaisemia voi katsella kannelta, huonommalla säällä istua suojassa sisällä.

M/S Emelie, Tukholma

Djurgårdenin laituri on huvipuiston portin lähellä, josta on lyhyt kävelymatka mm. ABBA-museoon, Vasa-laivan museoon ja Vikingliv-museoon. Lautta kulkee vain kerran tunnissa kumpaankin suuntaan, joten pientä suunnittelua lauttamatka vaatii, mutta kokemuksena se on erittäin kiva. Niin Emelie- kuin Vikingliv-liput voi ostaa edullisemmin ennakkoon Viking Linelta laivamatkan varaamisen yhteydessä.

TILAVA HYTTI VIKING MARIELLALLA

Meillä oli käytössämme hyvänkokoinen Viking Mariellan A2L Seaside Premium Large -hytti laivan viitoskannella. Hytissä oli parisänky ja vuodesohva, josta sai levitettyä täysikokoisen lisävuoteen. Kerrankin poika sai nukkua riittävän isossa vuoteessa. Hyttiluokkaan kuuluu premium-aamiainen, joten sikälikin suosittelen tätä hyttiluokkaa perheellisille. Kiva pikku ele on hytissä oleva jääkaappi, jossa on muutamia maksuttomia juomia nautittavaksi.

Toisessa tätä matkaa koskevassa postauksessa käsittelen risteilymme mahtavia ruokakokemuksia, voit lukea niistä täällä.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vaikka matkustimmekin Tukholmaan Viking Linen vieraana, mielipiteeni ovat omiani ja niitä ei voi ostaa.

bottom of page