top of page
  • Timo Kiviluoma

Ruokamatkalla teinipojan kanssa - talttuiko ainainen nälkä?

Kaupallinen yhteistyö Viking Linen kanssa.

Teinipojan kanssa laivalle? Miksei, etenkin kun meidän teinin huippuhetki oikeastaan koska vaan on ruoka-aika.

Olen aina matkustanut lapsen kanssa ihan pienestä saakka. Poika on kuin minä, utelias uudelle ja joustava olosuhteille ja odottamiselle. Yhteen aikaan hänestä melkeinpä parasta oli pitkät lentomatkat. Perinteinen Tukholman risteily kuulostikin ajatuksena helpolta viikonlopun viettotavalta, etenkin kun tarkoituksena oli vierailla uudehkossa Viikinkimuseossa Djurgårdenissa. Siitä matkasta enemmän tässä toisessa postauksessa, mutta aivan erityisesti kannattaa mainita helppo kaupunkilaivayhteys Djurgårdeniin.

Viking Linen terminaalin lähettyviltä, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä on Emelie-kaupunkilaivan laituri. Emelie on kuin Suomenlinnan lautta ja kulkee kerran tunnissa reittiään esikaupungista keskustaan. Keskustaan mennessä välipysäkki on Djurgårdenissa, Gröna Lund -huvipuiston laiturissa. Djurgårdenin museokeskittymä sijaitsee laiturin puolella saarta, joten niin Vasa-museo, ABBA-museo kuin vaikkapa uusi Viikinkimuseokin ovat lyhyen kävelymatkan päässä laiturista. Viking Line myy lippuja matkavarauksen yhteydessä niin Emelie-laivalle kuin Viikinkimuseoonkin. Emelietä olemme käyttäneet useammankin kerran Djurgårdenissa käydessämme.

VIKING LINEN ERINOMAISET RUOKARAVINTOLAT

Oliko matkalla sitten tärkeämpää ruoka vai museo, en tiedä. Kummatkin olivat niin minusta kuin teininkin mielestä onnistuneita kokemuksia. Meillä oli menomatkalla jo viime vuonna aivan mahtavaksi toteamani joulubuffet, paluumatkalla fine diningiin kallistuva Plate-ravintolakokemus, sekä kumpanakin aamuna premium-aamiainen laivan à la carte -ravintolassa. Laivayhtiöt kilpailevat vahvuuksillaan ja Viking Linen ehdoton vahvuus Itämerellä on ruokaravintolat. Ruoka on kunnianhimoisesti laitettua ja ravintoloissa hinta-laatu -suhde on erinomainen.

JOULUBUFFET YHTÄ ERINOMAINEN KUIN ENNENKIN

Ennen joulubuffettia meillä oli tilaisuus tavata ja jutella lyhyesti buffetista vastaavien Viking Mariellan keittiömestareiden kanssa. Perinneruokien lisäksi tänä vuonna on paneuduttu entistäkin enemmän vegaanisiin vaihtoehtoihin sekä pyritty kaikin keittiön käytössä olevien keinoin vaikuttamaan ruokahävikin vähenemiseen. Minä sekasyöjänä olen kiinnostuneena seurannut vegaanisten vaihtoehtojen lisääntymistä vuosi vuodelta. Vegaaniruokaa lautaselleni ottaessa kuulin takaani keski-ikäisen kanssamatkustajan puuskahtavan vegaanisuuden jo sananakin vaikuttavan epäilyttävältä ja kääntyvän kannoillaan pois. Minä ajattelin sen hyvin tehtynä kasvisruokana, muiden buffetissa olleiden kasvisruokien ja -lisäkkeiden oheen.

Ruokahävikistä herrat kertoivat, että keittiön mahdollisuudet vaikuttaa ruokahävikkiin perustuu ennen kaikkea hyvään suunnitteluun. Miten raaka-aineet tulevat käytetyksi parhaalla mahdollisella tavalla, miten esillepanossa pienemmäksi palastelu ja annostelu vaikuttaa ja vaikkapa, miten asiakkaiden ohjeistaminen ja pienempi lautaskoko auttaa asiassa. En havainnutkaan ollenkaan laivabuffeteista takavuosilta tuttua mättämisilmiötä. Asiakkaita myös kannustetaan ottamaan kerralla vähemmän ja käymään useammin linjastoilla.

Poika söi todellisella hartaudella ja myös toteutti hyvin ideaa maistaa itselleen outoja lajeja. Lajeja todellakin riitti, yli 160 erilaista ruokalajia yhdessä buffetissa tarkoittaa, että kaikkea ei voi edes maistaa, saati oikeasti syödä. Me menimme buffettiin alkuruoka-jälkiruoka -taktiikalla, pääruoat ohitettiin lähes kokonaan. Kun buffettiin kuuluu varsin hyvälaatuiset laivan viinit ja olut tai virvoitusjuoma, muodostuu hinta-laatu -suhteesta erinomainen.

PREMIUM-VAIHTOEHTOJA ILTAAN JA AAMUUN

Paluumatkalla testasimme Plate-ravintolaa, jossa ideana on tilata pöytä täyteen pienempiä annoksia, jokainen annos omalla lautasellaan. Tilata voi joko jakaakseen annoksia seurueen kesken tai sitten tilaa jokaiselle oman kokoelman. Annokset ovat kauniita ja maut harkittuja. Tilasimme kalavoittoisen annoskokonaisuuden, ja lisäksi paria lajia jälkiruokia. Lapsi söi ennakkoluulottomasti kantarellikeittoa, lohi Wallenberg toastin ja sokerisuolattua nieriää ja siikaa.

Premium-aamiainen on katettu à la carte ravintolaan ja jo tämä yksin on riittävä syy valintaan, aamiaisen tunnelma on rauhallinen. Aamiaisella suosikkejamme olivat mm. chorizo-makkarat, suklaabrowniet ja tietenkin prinsessakakku. Hintakaan ei ole paljon normaalia buffet-aamiaista kalliimpi, lapsille iästä riippuen ruoka Viking Linen laivoilla ylipäätään on jo ilmaista tai edullista, etenkin etukäteen varattuna.

Jos sinulle ruoka ja ravintolassa syöminen ovat matkoilla se tärkein juttu, Itämeren laivayhtiöistä Viking Line on sinun valintasi. Tietenkin on olemassa muitakin matkan valintakriteereitä, mutta niistä sitten toisissa postauksissa.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vaikka matkustimmekin Tukholmaan Viking Linen vieraana, mielipiteeni ovat omiani ja niitä ei voi ostaa.

bottom of page