top of page
RSU Anatomy Museum, Riga

RSU ANATOMY MUSEUM

Riika, latvia

Riikan anatominen museo esittelee modernilla tavalla historiallisen näytekokoelman ihmiskehon eri osista.

Timo Kiviluoma 24.4.2023

Presstrip with LiveRiga

 

RSU Anatomy Museum Riian keskustassa on hyvin erityinen paikka. Se perustuu 1920- ja 1930-luvulla kerättyihin näytteisiin ihmiskehon osista. Näytteitä kerättiin opetustarkoituksiin; niiden avulla lääketieteen opiskelijoille opetettiin ihmiskehon osat ja niissä esiintyvät sairaaudet. Toisin kuin nykyään, sata vuotta sitten ihmisen kuoleman jälkeen kuolleen ihmisen ruumista sai käyttää lääketieteellisiin tarkoituksiin ilman erityistä lupaa.

ANATOMINEN MUSEO PEILAA AIKAANSA

Sata vuotta sitten lähes ainoa tapa perhetyä ihmisen sisäelimiin ja kehon rakenteeseen oli pilkkoa keho ja ottaa tutkittavat elimet tai ruumiinosat irti kuolleesta ruumiista, puhdistaa ja säilöä ne asianmukaisesti. Lääketieteen opiskelijat opettajiensa ja professoreidensa johdolla tekivät näitä tutkimuksia nykyisessä museorakennuksessa. Rakennusta kutsuttiin silloin Anatomiseksi Teatteriksi.

Näyttelyssä on käytännössä kaikki ihmisen elimet, alkaen ihosta ja päätyen aivoihin ja sisäelimiin. Näytteitä on tuhansia ja ne ovat säilyneet erinomaisen hyvin sadan vuoden ajan. Näytteet ovat vitriineissä ja niitä pääsee tarkastelemaan hyvin läheltä


RSU ANATOMY MUSEUM KOKEMUKSIA


RSU Anatomy Museum on hämmentävä kokemus. Kokoelmat ovat vitriineissä näytillä kahdessa kerroksessa. Ensimmäisessä kerroksessa saa kuvata, pohjakerroksessa ei saa. Ymmärrän kiellon, sillä näytillä on mm. eri vaiheissaan olevia kuolleita sikiöitä ja vastasyntyneitä. Minulle nämä olivat kiinnostavia näyttelyesineitä, mutta ymmärrän, että abortin tai keskenmenon kohdanneelle nämä vitriinit voivat olla ahdistavia.

 

Oppaamme kertoi meille, että usein kysytty kysymys on, että kun monessa kuolleena vastasyntyneen näytteessä on isojakin kasvaimia ja epämuodostumia, oliko niitä tuolloin 1920-luvulla enemmän kuin nykyään. Ei ollut, mutta siihen aikaan ei ollut mahdollisuuksia havaita poikkeamia ennen synnytystä. Nykyään epämuodostumat ja osa kehityshäiriöistä havaitaan jo raskauden varhaisessa vaiheessa ja raskaus voidaan keskeyttää terveydellisin perustein.

Museo on tarkoitettu yli 14-vuotiaille, eikä se sovi kaikille. Museo on esteetön ja kerrosten välillä pääsee kulkemaan hissillä. Näyttelyn pääsymaksu (vuonna 2023) on 5 euroa aikuisilta. Museo on suljettu sunnuntaisin ja maanantaisin.

 

Lue lisää museosta ja sen näyttelyesineistä museon nettisivuilta

RSU Anatomy Museum Riika

Lue myös muut Riika-juttuni:

Laima-suklaatehtaan museo

Ägenskalns Market

Tallink Hotel Riga

Avalon Hotel

bottom of page