top of page
  • Timo Kiviluoma

Viljandi Folk Festival 2019

Kaupallinen yhteistyö Viljadi Folk Festival kanssa.

Viljandi Folk Festival

Viljandi Folk -festivaali etelävirolaisessa Viljandin pikkukaupungissa antaa ennakkoluuloille monellakin tapaa kyytiä. Jos siis on ennakkoluuloja kansanmusiikkia kohtaan. Minä sain tämän tilaisuuden, kun Viljandi Folk -festivaalin järjestäjät ottivat yhteyttä ja kysyivät, haluaisinko tulla tutustumaan tapahtumaan. En ollut aiemmin käynyt Virossa paljonkaan Tallinnaa etelämpänä, joten Viljandi kiinnosti. Lisäksi halusin haastaa itseni kansanmusiikkikäsitykseni suhteen. Minulla on rasitteena 1980-luvulta peräisin oleva muisto harmonikkajuhlista, jotka tanhuavine täteineen ja yksitoikkoiselta kuulostaneine konsertteineen olivat pikkupaikkakuntani kesän suurin tapahtuma.

KANSANMUSIIKKI KERTOI VIROLAISTEN TARINAA NEUVOSTOAIKANA

Virossa kansanmusiikin uusi tuleminen alkoi Viljandin kansanmusiikkiakatemiasta 1980-luvun lopulla, Neuvostoliiton loppuvaiheilla. Viljandin kansanmusiikkiakatemia oli ensimmäinen oppilaitos Virossa, jossa pystyi opiskelemaan käytännön kansanmusiikkia korkeakoulutasolla. Nuoret opiskelijat ymmärsivät, kuinka ainutlaatuista virolainen kansanmusiikkiperinne oli ja kuinka sen avulla pystyi kertomaan virolaisten tarinaa ja tukemaan kansallista heräämistä. Opiskelijat ymmärsivät, että heidän täytyi jakaa oppimaansa ja osin propagandamielessäkin järjestivät etnoleirin ja "festivaalin". Vuonna 1993 järjestetiinkin ensimmäinen pienimuotoinen konserttitapahtuma. Yksi opiskelijoista on festivaalin nykyinen johtaja Ando Kiviberg.

VALTAVIIN MITTOIHIN PAISUNUT FESTIVAALI

Nyt 27 vuotta myöhemmin tapahtuma on paisunut valtaviin mittoihin. Festivaali leviää ympäri Viljandin pikkukaupunkia ja aivan erityisesti Viljandin vanhoille linnoitusraunioille ja ympäröiville puistoalueille. Festivaalipassit myytiin loppuun jo toukokuussa ja tapahtumapäivinä päivä- ja tapahtumalippujen myynti kävi kuumana. Ja ketkä siellä festivaalipuistoissa ja esiintymispaikoissa olikaan? Nuoria ihmisiä, joita Suomessa ja muuallakin maailmassa näkee kesäisin rockfestivaalien yleisönä sekä paljon lapsiperheitä. Ihan kuin koko Viljandi ja lähiseudut olisivat yhteistuumin lähteneet liikeelle. Oikeasti ymmärsin tapahtuman merkityksen, kun katselin konserttiyleisöä lavan edessä. Nämä nuoret fanittivat esiintyjiä ja juoksivat heti portin avauduttua lavan eteen odottamaan. Viljandissa oli festivaaliaikaan paahtavan kuuma, mutta siitä huolimatta (tai sen takia), meininki esiintymislavojen edessä oli villiä kuin rockfestivaaleilla.

Viljandi Folk Festival
Viljandi Folk Festival

Virolaisille kansanmusiikkia soittaville ja erityisesti Viljandin kansanmusiikkiakatemiassa Viljandin jokakesäinen festivaali on kesän kohokohta. heille tapahtuma näyttäytyy luokkakokouksen, herätysjuhlan ja maailman parhaan kansanmusiikin yhdistelmänä. Kun juttelin Ando Kivibergin kanssa, hän kertoi, että nuoret ovat aina olleet festivaalin painopiste. Nyt on vaan käynyt niin, että Andosta ja aikalaisistaan on tullut jo entisiä nuoria ja nykynuorten vanhempia. Festivaalijohtahjan itsensä sydämenasia onkin pitää tapahtuma relevanttina niin nuorille kuin lapsillekin. Etno-leireistä ei ole luovuttu ja niiden oheen on syntynyt vieläkin nuoremmille lapsille omaa toimintaa.

Viljandi Folk Festival
Viljandi Folk Festival
Viljandi Folk Festival

HYVÄ RUOKA, PAREMPI MIELI

Korkealaatuisen musiikkitarjonnan lisäksi Viljandin hfestivaaleilla keskitytään yleiseen viihtyvyyteen, kauneuteen ja ruokakulttuurriin. Aluetta ei ole peitetty sponsorien mainoslakanoihin, vaan tapahtuman monet sponsorit saavat näkyvyytensä hienovaraisemmin. Festivaalijärjestäjät kaikkialla maailmassa, myös Virossa ovat huomanneet, että monipuolinen ja kiinnostava ruokatarjonta on festivaalivieraille tärkeää. Ruokaa on tarjolla vaikka mitä, ja erityisesti suuri kasvisruoan sekä viinin ja käsityöläisoluen tarjonta herätti huomiota. Toki tarjonnasta merkittävä osa edelleenkin on perinteisempää, mutta hyvin laitettuna ja kauniisti tarjoiltuna. Alkoholia oli myynnissä lähes joka kioskissa, mutta humalaisia tai muuten häiritseviä ihmisiä ei festivaalialueella näkynyt.

Viljandi Folk Festival
Viljandi Folk Festival

Mutta siis ne ennakkoluulot. Kansanmusiikki on Virossa nuorten ihmisten musiikkia ja yhtä hyvin se voisi olla sitä myös Suomessa. Moderni kansanmusiikki itsessään on hyvin kiinnostavaa ja aivan erityisen kiinnostavaksi se muuttuu, kun siitä muovataan jotain uutta tai sitä yhdistellään jonkin toisen musiikkignren kanssa, esimerkiksi folk-metalli toimi kuin tavarajuna.

Jos aiot Viljandin Folk-festivaaleille ensi kesäksi, toimi ajoissa. Festivaalipasseja on myynnissä rajattu määrä ja aivan ennenkaikkea majoitustarjontaa on niukasti. Paikalliset hotellit buukataan hyvissä ajoin ja leirintäalueetkin täyttyvät. Minä majoituin uudessa Park Hotell Viljandissa, josta tässä postauksessa lisää.

Kaupallinen yhteistyö

Vaikka olinkin tutustumassa Viljandi Folk -festivaaliin festivaalijärjestäjien kutsumana, mielipiteeni ovat omiani ja niitä ei voi ostaa.

bottom of page