top of page
  • Timo Kiviluoma

Ruotsin kansallismuseo Tukholma

#itämerenjoulu lehdistömatka yhteistyössä Eckerö Linen, Viking Linen ja Tallinkin kanssa.

Ruotsin kansallismuseo

Tukholmassa on uusi aarre. Tai uusi ja uusi, onhan Ruotsin kansallismuseo ollut paikallaan Blasieholmenissa jo vuodesta 1866. Ruotsin kansallismuseo oli aikanaan edistyksen airut ja jo sen ensimmäinen näyttely, joka liittyi Skandinavian teollisuusnäyttelyyn, keräsi huimaavat 90 000 kävijää. Tuohon aikaan tukholmalaisia ei edes ollut kuin 115 000! Vuosien saatossa rakennusta uudistettiin ja kaikkein oudoin tapahtui silloin, kun historiallisesta rakennuksesta haluttiin moderni valkoinen kuutio. Tai tarkemmin sanottuna sarja peräkkäisiä kuutioita. Ikkunat ja kaaret peitettiin, katot laskettiin, pilarit naamioitiin ja luonnonvalo tukahdutettiin. Outoa.

Kun sitten tuli se viimeinen hetki peruskorjata ja museo oli rakennusteknisesti tiensä päässä, tehtiin rohkea päätös: palataan vanhaan. Modernilta aikoinaan tuneet valkoiset laatikot purettiin, tekniikka rakennettiin uudestaan ja yleisöltä suljettuja tiloja avattiin nähtäville. Kaikkein suurin ihme onkin se, jota tavallinen kävijä ei näe. Vanhaan rakennuksen lattioiden alle, välikattoihin, pilareihin , kattorosetteihin ja ties minne kätkettiin valtava määrä tekniikkaa. Kävijälle tämä näyttäytyy puhtaana 1800-luvun muotokielenä. Rahaa kului huimaavat 111 miljoonaa euroa.

Ruotsin kansallismuseo
Ruotsin kansallismuseo

Ruotsin kansallismuseo, lasten näyttely

Museoon valtavista 700 000 esineen kokoelmista kerrallaan esillä on noin 5000 esinettä. Suhteessa kokoelmiin määrä on pieni, mutta museovierailuun kannattaa varata aikaa ainakin pari tuntia.Näyttelyt on koottu erilaisten teemojen ympärille, yhdistellen eri aikakausia ja näyttäen, mistä taiteilijat ovat vaikutteensa ottaneet.

Tukholma ei ole erityisen halpa lomakohde, mutta kansallismuseoon sisäänpääsy ei maksa mitään. Museo on maanantaisin suljettu, muina päivinä se on avoinna klo 11-19 välisenä aikana. Poikkeuksia saattaa esiintyä, tarkista aukioloajat netistä. Museossa on myös kiva ravintola, joka on tilana yhtä kaunis kuin itse museokin. Ruoka tarjoillaan moderneista designastioista ja mm. valaisimet on suunniteltu juuri tätä tilaa varten.

Ruotsin kansallismuseon ravintola
Ruotsin kansallismuseo

Vaikket museoista muuten olisi innostunutkaan, käy katsomassa arkkitehtuuria. Itse pidin erityisesti veistospihasta sekä sisääntuloaulasta.

Disclaimer: Vierailin Ruotsin kansallismuseossa kaupallisen yhteistyön merkeissä. Mielipiteeni ovat silti aina omiani eikä niitä voi ostaa.

bottom of page