top of page
  • Timo Kiviluoma

Perhelomaa Lissabonissa

Kaupallinen yhteistyö Visit Lisboan kanssa.

Lissabonia sanotaan yhdeksi maailman romanttisimmista kaupungeista. Siellä on hyvä katsella tuoreen kullanmurun kanssa auringonlaskuja ja nauttia ravintola- ja kahvilatarjonnasta. Myös kaveriporukoille Lissabon on hitti; reipashenkinen yöelämä ja isoksi eurooppalaiseksi kaupungiksi suhteellisen edulliset hinnat tekevät kaupungista hyvä paikan viettää pitkää viikonloppua. Mutta entä perheen kanssa? Suuntasin maaliskuussa Lissaboniin Visit Lisboan vieraaksi ottamaan asiasta selvää.

Meidän perheessä on jo teinipoika, mutta muistan vielä varsin hyvin millaista oli matkuistaa taaperon tai alle kouluikäisenkin kanssa. Olemme matkustaneet aina paljon, eikä lapsen syntymä juurikaan hidastanut tahtia. vain kohteet muuttuivat lapsiystävällisimmiksi ja kaupunkilomat jäivät moneksi vuodeksi kokonaan väliin. Yhden lapsen kanssa matkustaminen on melko helppoa. Arvostakin heitä, jotka lähtevät isommankin katraan kanssa maailmalle. Kulkemisen ja majoittumisen vaikeuskerroin kasvaa selvästi, kun lapsia onkin kaksi tai enemmän.

Seitsemän kukkulan kaupunki

Lissabon
Lissabon

Lissabon on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja. Kaupunki on ikääntynyt tyylikkäästi eikä rakenuskantaa ole isommalti jyrätty uusien tieltä. Kaupunki on rakennettu seitsemälle kukkulalle, oikeastaan kaikkialla muualla paitsi joen rannassa kuljetaan jyrkkiä mäkiä ylös ja alas. Näistä kahdesta syystä en suosittele Lissabonia perheille, joilla on rattaissa oleva lapsi. Jalkakäytävät ovat nupukivellä päällystettyjä ja hyvin kapeita. Useimmiten suojatienkin kohdalla kadun reunassa on korkea reunakivi. Jyrkkään ylämäkeen nupukivellä päällystettyä katua rattaita työntäessä voimat ehtyvät nopeasti. Myös siinä vaiheessa, jossa lapsi säntäilee päättömästi, kannattaa jättää Lissabon väliin. Paikalliset autoilijat pysähtyvät hyvin suojatien eteen, mutta melko usein jalkakäytävältä on poikettava ajotielle pysäköityjen autojen välistä.

Hyvin toimiva joukkoliikenne

Lissabonin ratikat

Lissabonin kuuluisin julkisen liikenteen muoto on ratikat, mutta ne kärsivät suosiostaan kovan tungoksen myötä. Sen sijaan paikallinen metro ja bussit toimivat hyvin ja ovat melko siistejä. Suurimmalla osalla metroasemista ei ole liukuportaita ja hissejäkin vain vähän. Tämä kannattaa ottaa huomioon niin lasten kuin matkatavaroidenkin kanssa kulkiessa. Lissabonin lentoasemalta on helppo metroyhteys keskustaan. Lissabonin metro on yksinkertainen käyttäjällle, vain muutamia linjoja ja vähän vaihtomahdollisuuksia. Suosittelen Lisboa Cardin hankkimista, jos tarkoitus on käyttää vähänkään enempää joukkoliikennettä. Lisboa Card toimii myös alennus- ja tai sisäänpääsykorttina moneen kohteeseen. Kortti kannattaa hankkia heti saapuessa lentoaseman tuloaulasta, jolloin metromatka keskustaan hoituu sillä. samasta turistitoimiston infopisteestä saa myös kartat ja neuvot.

Feels like home

Feels like home, Lisbon
Feels like home, Lisbon

Me majoituimme Lissabonissa Feels like home -yhtiön noin 100 neliön huoneistoon aivan ydinkeskustassa rauhallisella sivukadulla. Voin suositella tätä vasta remontoitua kahden makuuhuoneen huoneistoa perheelle, jossa on 1-2 isompaakin lasta tai kahdelle pariskunnalle. Nettisivulla olevista kuvista saa hyvän käsityksen asunnosta. Noin kilometrin päässä on halpa supermarket Pingo Doce eikä Avendia-metroasemallekaan ole pitkä matka. Asunto sijaitsee melko korkean mäen päällä, joten palatessa on aina kivuttavaa. Asuntoon kuuluu sisäpihan puoleinen terassi, joka tosin sateisen sään takia jäi meiltä testaamatta.

Maailman paras meriakvaario

Oceanario de Lisboa

Lasten kanssa Lissabonissa kannattaa käydä ainakin Oceanario de Lisboassa. Kirjoitin tästä ehkäpä maailman parhaasta meriakvaariosta erillisen blogipostauksen. Meriakvaario sijaitsee joen rannassa entisellä maailmannäyttelyalueella, joka on itsessäänkin kiva kohde, erityisesti kesällä kun kaupungissa alkaa olla tukahduttavan kuuma.

Toinen kiva kohde lasten kanssa on Lissabonin keskustassa korkean mäen päällä sijaitseva Lissabonin historiallnen linnoitus - Castelo de Sao Jorge. Kumpaankin kohteeseen kannattaa mennä aamulla heti kun ne aukeavat, näin vältät jonot ja turistipaljouden.

Suosittelisinko Lissabonia perheloman kohteeksi? Kyllä, mutta en ihan pienen lasten kanssa mäkisen maaston ja nupukivettyjen kapeiden jalkakäytävien vuoksi. Myös paikallisten tapa syödä illallinen hyvin myöhään voi aiheuttaa suomalaiseen lapsiperheaikatauluihin tottuneille hankaluuksia iltaruokailun kanssa. Me söimme iltaisin usein ostoskeskuksissa, joissa ravintolat ovat auki jo alkuillastakin.

Disclaimer: Tutustuin Lissaboniin perhekohteena Visit Lisboan vieraana. Mielipiteeni ovat kuitenkin aina minun, eikä niitä voi ostaa.

bottom of page