top of page
  • Timo Kiviluoma

Lissabonin meriakvaario - maailman paras?

Oceanário de Lisboa on Tripadvisorin käyttäjien mukaan maailman paras meriakvaario vuonna 2017. Voi ollakin, mutta näihin valintoihin kannattaa suhtautua sellaisella varauksella, että tuskinpa kukaan asiaa arvioineista on kaikkia maailman meriakvaarioita nähnyt. Kuitenkin Lissabonin meriakvaario on arvosteltu Tripadvisorissa lähes 30 000 kertaa, joista lähes 25 000 arvosanalla erinomainen tai erittäin hyvä. Itsekin Tripadvisoria käyttävänä ja sinne hotelleja arvioivana tiedän, että kun arviointeja on tuhansia, osuvat ne aika hyvin kohdalleen.

Kiinnostava alue keskustan ulkopuolella

Oceanário de Lisboa
Oceanário de Lisboa

Lissabonin matkallamme oli aikomuskin vierailla Oceanário de Lisboassa, mutta kun sää ei helmikuun lopussa erityisemmin suosinut, oli hyvä tehdä päiväretki tähän meriakvaarioon. Päiväretki nimenomaan Lissabonin keskustasta katsoen; Oceanário de Lisboa sijaitsee Lissabonin keskustan ulkopuolella, vuoden 1998 maailmannäyttelyalueella, nykyiseltä nimeltään Parque das Nações (The Park of Nations). Alue on itsessäänkin kiinnostava modernin arkkitehtuurin, puistojen ja taiteen hurmaava sekamelska. Varsinkin kesällä alue herää henkiin, rannan kymmenet ravintolat ja puistot ovat viileä keidas muuten kuumassa kaupungissa. Kaupungista paras ja helpoin tapa saapua paikalle on lentokentälle menevä metro, oikea pysäkki poisjäämiseen on Oriente. Metroaseman ja meriakvaarion välillä on 10 minuutin kävelymatka, joka menee näppärästi Centro Vasco da Gama -ostoskeskuksen läpi. Ostoskeskuksessa on jonkin verran kauppoja sekä iso ja melko ruuhkainen pikaruokaan keskittyvä food court.

Saavu paikalle heti aamusta

Niinkuin maailmalla kaikkiin suosittuihin turistikohteisiin, myös tähän meriakvaarioon kannattaa tulla heti kun se aukeaa aamukymmeneltä. Silloin jono lipunmyyntiin on vielä maltillinen ja sisälläkin pääsee aivan altaiden ja tankkien viereen. Kannattaa myös huomata, että paikka on päiväaikaan erittäin suosittu paikallisten koululaisten keskuudessa. Koulujen lukukausien aikana paikalla on lähes aina koululuokkia. Lapset ja nuoret liikkuvat ryhmissä ja käyttäytyvät hyvin, mutta melutaso on ajoittain aika kova. Myös viereisen Vasco da Gama -ostoskeskuksen ravintola-alue on päiväaikaan hyvin täynnä nuoria koululaisia, jotka ovat vierailullaan joko meriakvaariossa tai viereisessä erityisesti nuorille suunnatussa tiedekeskuksessa.

Ei pelkkä sirkushuvi

Oceanário de Lisboa

Meriakvaarioita ja eläintarhoja kritisoidaan siitä, että niissä eläimet eivät ole luontaisessa ympristössään ja joidenkin mielestä niitä ei pitäisi olla olemassa ollenkaan. Oceanário de Lisboa on meriakvaarioiden aatelia todella suurine merivesialtaineen ja tankkeineen. Olen nähnyt Dubaissa yhtä suuria merivesitankkeja ostoskeskuksessa, jossa merenelävät, jopa hait, olivat ainoastaan näytillä hämmästeltävänä. Lissabonin meriakvaario ei ole pelkkä sirkushuvi, vaan taustalla on laaja ympäristötietoisuuteen ohjaava opetusohjelma sekä laajaa tieteellistä meriekologiaan liittyvää tutkimusta.

Vietimme meriakvaariossa parisen tuntia. Saapuessamme paikalla ei juuri ollut ruuhkaa. Kaloja ja muita mereneläviä pääsikin katsomaan erittäin läheltä. Suuren pääaltaan lisäksi akvaariossa on useita pienempiä altaita, joissa pienetkin kalat erottuvat hyvin. Suosikkeja olivat keihäsrauskut ja erilaiset meduusat, varsinkin meduusojen hidasta hypnoottista liikettä olisi voinut katsella vaikka kuinka kauan. Pääsyliput ovat melko kalliit, mutta Visit Lisboa -kortilla saa alennusta.

bottom of page