top of page
  • Timo Kiviluoma

Suomenlinna talvella

Kaupallinen yhteistyö Suomenlinnan hoitokunnan kanssa

Oletko käynyt Suomenlinnassa talvella? Lähes kaikilla pääkaupunkilaisilla on lämpimiä kesämuistoja Suokista. Iso osa muualla maassa asuvistakin on käynyt Suomenlinnassa, mutta nimenomaan kesällä. Asuin itse 15 vuotta Helsingissä, enkä sinä aikana kertaakaan käynyt näillä saarilla talvella. Varmasti monen muunkin mielestä Suomenlinna on kesäkohde. Innostuinkin ajatuksesta, kun Suomenlinnan hoitokunta ehdotti minulle, että tulisin viettämään talvipäivää Suomenlinnan heidän vieraakseen, ja ottaisin itse selvää, millainen paikka Suomenlinna on talvella.

Talvella Suomenlinnan erityisyys korostuu

Suomenlinnan lautta

Suomenlinnan on elävä kaupunginosa, jossa asuu 800 helsinkiläistä. Tämä asia korostuu talvella, kun turistien määrä on vähäisempi. Mietin lautalla, millaista olisi elää lautta-aikataulujen varassa ja ajoittain ankaran meri-ilmaston armoilla. Kun sitten ehkä talven kylmimpänä päivänä astuin kauppatorilta Suomenlinnan lauttaan, olin yllättynyt turistien määrästä. Lautallahan oli varsin paljon... ulkomaalaisia turisteja. Suomalaiset näyttivät paikallisilta menossa töihin tai kotiinsa. Ulkomaalaisille, erityisesti aasialaisille, saari on kuitenkin ympärivuotinen nähtävyys, Unescon maailmanperintökohde.

Sää on talvella Suomenlinnassa jopa kesää leimaavampi asia satunnaiselle matkailijalle. Yleensä aina tuulee ja merituuli on purevaa. Viime vuosina pääkaupunkiseudulla on kärsitty lumettomuudesta, Suomenlinnassakin lumiset päivät ovat olleet vähissä. Tänä pitkästä aikaa kunnollisena talvena Helsigissäkin on riittänyt lunta ja jäätä. Suomenlinnan kalliot, nurmet, lahdelmat ja rakenteet näyttävät aivan erilaisilta lumisina. Ja kun aurinko vielä paistaa, henkinen etäisyys pääkaupungin urbaanista elämänmenosta kasvaa. Minä olin onnekas, kun juuri sovittuna päivänä oli lähes tyyni ja aurinkoinen sää. Suomenlinna näytti minulle parastaan.

Onko Suomenlinnassa mikään paikka auki talvella?

Suomenlinna, Helsinki

Tapasin Suomenlinnan hoitokunnan edustajat lounaalla Viaporin Delissä. Seuraava olennainen kysymys liittyykin siihen, että onko Suomenlinnassa mikään paikka auki talvella. On ja ei. Osa ravintoloista ja kahviloista on auki vain kesäisin, osa talvella hyvin rajoitetuin aukioloajoin. Kannattaa ennen Suomenlinnan retkelle lähtemistä tarkastaa netistä, mitkä paikat ovat auki ja millaisin aukioloajoin. Olisin vierailullani haluunut käydä Suomenlinnan Panimolla, mutta ikävästi se oli kiinni. Iso osa Suomenlinnan yrityksistä on pienyrityksiä, joiden omistajat ja muu henkilökunta tekevät pitkää päivää kesäisin, talvella hiljaisempana aikana vedetään henkeä. Museoiden osalta talviajan aukioloajat ovat vielä rajoitetumpia. Suomenlinna-museo on oikeastaan ainoa jatkuvasti laajoin aukioloajoin auki oleva museo.

Opastettu kävelykierros retken kohokohta

Suomenlinna-opas Anniina Honka

Lounaan jälkeen meille oli buukattu kävelykierros. Opastettuja kävelykierroksia järjestää sekä yleisölle että ryhmille Ehrensvärd-seura ympäri vuoden. Oppaanamme oli Ehrensvärd-seuran kävelevä historiankirja ja tarinankertoja Anniina Honka. Hän kertoi meille hämmästyttävän tarkoin yksityiskohdin Suomenlinnan historiasta ja niistä syistä, miksi merilinnoitus aikanaan perustettiin ja miksi se kehittyi tunnetulla tavalla. Anniina onkin historian opiskelija ja jopa elänyt lapsuuteensa Suomenlinnassa. Meidän kävelykierroksemme kesti puolisentoista tuntia ja oli yhdistelmä "1918 muistovuoden erikoiskierrosta" ja "Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin" -kierrosta. Tätä osaa vierailustani suosittelen kaikkien eniten. Vaikka luulisit tietäväsi Suomenlinnan historian, kuulet varmasti sinulle uusia tarinoita historian varrelta. Talvella kävelykierroksille kannattaa pukeutua erityisen lämpimästi, kävelykierroksilla kun pysähdytään paikalleen kuuntelemaan oppaan kertomusta ja silloin tulee kylmä.

Ennen kuin lähdet talvella Suomenlinnaan

Suomenlinna, Helsinki

Suosittelisinko talviretkeä Suomenlinnaan? Kyllä, mutta ennakkosuunnittelua kannattaa tehdä.

1. Suunnittelu kannattaa aloittaa sääennusteesta. Jos mahdollista, valitse heikkotuulinen ja sateeton päivä.

2. Tsekkaa Suomenlinnan nettisivuilta museoiden, kahviloiden ja ravintoloiden aukioloajat.

3. Ja koska saarella liikkuminen on kesäaikaankin varovaisuutta vaativaa, kannattaa erityisesti talvella vierailu ajoittaa päivänvalon aikaan. Talvipäivät ovat lyhyitä ja pimeä tulee aikaisin.

Kun aurinko alko painua mailleen, minä buukkauduin Hostel Suomenlinnaan. Tästä kirjoitin erillisen blogipostauksen Talviyö Suomenlinnassa.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Disclaimer: Vierailin Suomenlinnassa Suomenlinnan hoitokunnan kutsusta . Mielipiteeni ovat kuitenkin aina minun, eikä niitä voi ostaa. Haluatko matkabloggaaja Timo Kiviluoma kirjoittavan kohteestasi? Ota yhteyttä!

bottom of page