top of page
  • Timo Kiviluoma

Road trip Madeiralla

Road trip Funchal - Eira do Serrado - Cabo Girao - Paul do Mar - PR6 Levada 25 Fontes - Cristiano Ronaldo Airport

Vietimme joulukuisen Madeiran-matkamme ensimmäisen osan Funchalissa Tiles Madeira Hotelissa. Voit lukea hotellista lisää täältä. Funchalista suuntasimme road tripille Madeiran länsiosaan. Vaikka etäisyydet Madeiralla ovat kartalta katsottuna lyhyitä, kannattaa vuokrata auto, varsinkin jos aikoo käydä yhtä kohdetta useammassa paikassa Funchalin ulkopuolella. Jos olet menossa vain levadalle tai vain näköalapaikalle, kannattaa selvittää muutkin vaihtoehdot. Levadoille järjestetään retkiä, joihin kuuluu sekä kuljetus että esim. englanninkielinen opastus. Eira do Serrado -näköalapaikalle pääsee julkisella bussilla. Me otimme vuokra-auton käyttöön. Ensinnäkin siksi, että toiseen majapaikkaamme Paul do Marin kylään ei pääse oikeastaan mitenkään muuteen järkevästi matkatavaroiden kanssa, ja toisekseen siksi, että meillä oli suunnitelmassa useampikin vuorilla oleva kohde.

Cristiano Ronaldo, Funchal, Madeiraa

DrivingMadeira-autovuokraamo (kaupallinen yhteistyö)

Suosituksesta valitsimme DrivingMadeira autovuokraamon ja sovin heidän kanssaan blogiyhteistyöstä. He ehdottivat pienen kokoluokan manuaalivaihteista diesel-autoa, mikä paikan päällä osoittautui hyväksi valinnaksi. Funchalissa ja vuorilla ajaessa mutkat ovat tiukkoja ja pääsääntöisesti ajetaan joko ylä- tai alamäkeen. Tunneleissa pääsee ajamaan valtatienopeuksia, mutta muuten kaikkein eniten käytössä olivat pienet vaihteet ja dieselmoottorin sitkeä vetokyky. Vuorilla ajaessa muu matkaseurue ei oikein tiennyt, kumpi oli jännittävämpää, jyrkät ylä- vai alamäet. Itsestä ainakin tuntui, että päätielle liityttiin aina jyrkän ylämäen päästä mutkasta. Drivingmadeira hoiti vuokraustoiminnan hienosti. He toivat vuokra-auton Funchalin hotellillemme ja palautimme auton lentoasemalle. Lentoasemalla ajelimme hiukan ympäriinsä etsin meitä odottanutta vuokraamon kaveria, heillä kun ei ole toimistoa siellä. Muuten kaikki sujui oikeastaan täydellisesti enkä voi kuin suositella heitä.

DrivingMadeira

Funchal

Funchalia moititaan joissain nettiteksteissä turistiseksi ja mummoistuneeksi. Kuinka erilainen näkemys minulla Funchalista onkaan. Vain korttelin verran turistikortteleista pois ja olet paikallisten keskuudessa. Kaupungissa asuu ympäri vuoden yli 100 000 paikallista ja Etelä-Eurooppalaiseen tapaan elämä tapahtuu pitkälti ulkona kaupungilla. Paikalliset ovat toki ikääntyneitä, nuoret madeiralaiset lähtevät opiskelemaan mantereelle. Ikääntyneet jatkavat normaalia elämäänsä ja ovat näkyvillä kaupunkielämässä toisin kuin ehkä Suomessa. Funchalin keskusta on hurmaava etelä-eurooppalainen elävä kaupunki, hotellialue Lidossa on ehkä enemmän kanariatunnelmaa.

Vanhankaupungin kupeessa olevassa kauppahallissa kannattaa vierailla, rakennuksessa on myös aivan erinomainen kakkukahvila. Vanhan kaupungin yksi erikoisimmista nähtävyyksistä on ovigalleria. Rua de Santa Maria -kävelykadun varrella lähes jokainen vanha puuovi on muuttunut taideteokseksi, jokainen omanlaisekseen.

Funchal, Madeira
Funchal, Madeira

Eira do Serrado

Funchalista on noin puolen tunnin ajomatka Eira do Serradoon, yli kilometrin korkeudella sijaitsevaan näköalapaikkaan. Näköalatasanteelle on parkkipaikalta muutaman sadan metrin kävelymatka kivettyä polkua pitkin. Näköalapaikalta on aivan huikeat näköalat Nunnien laaksoon. Nunnien laakson asutus, Curral das Freiras, on peräisin vuodelta 1566, jolloin luostarissa asuneet nunnat pakenivat merirosvojen toistuvia hyökkäyksiä suojaiseen saaren sisäosaan. Ajomatka itsessään on kokemisen arvoinen, varsinkin jos pysähtelee tien varressa oleville levikkeille katselemaan mykistäviä maisemia ja vaikkapa haistelemaan eucalyptus-puun tuoksua.

Nunnien laakso, Madeira
Eira do serrado, Madeira

Cabo Girao

Cabo Girao on Euroopan korkein merenrantajyrkänne, 580 metriä suoraa pudotusta alaspäin. Erityiseksi paikan tekee lasilattiainen näköalatasanne, josta todellakin saa tunnelman tyhjyyteen astumisesta. Alueella ei ole pääsymaksua ja se on vain muutaman kilometrin päässä Funchalin kaupungista. Läheisyydestä johtuen paikka on hyvin suosittu turistien keskuudessa ja vuokra-autolla liikkuvien on varauduttava jättämään autonsa pienen kävelymatkan päähän. Turistimäärästä huolimatta paikalla kannattaa käydä, näköalat Funchaliin ja sen esikaupunkeihin ovat mahtavat.

Cabo Girao, Madeira
Cabo Girao, Madeira

Paul do Mar

Funchalista länteen lähdettäessä merenrannassa on peräkkäisiä pieniä kyliä. Paul do Mar on kylien ketjussa viimeinen. Kylässä on neljä baaria, yksi kyläravintola, kirkko ja pankkiautomaatti. Sekä tietysti hotelli Paul do Mar Sea View Hotel, josta voit lukea lisää täältä. Paul do Marin houkutin ovat Atlantin mahtavat mainingit, jotka houkuttelevat niin surffareita kuin muitakin mainingeista hurmaantuneita. Paul do Mar on kohde, joka vaatii vuokra-auton. Supermarket ja kunnolliset ruokaravintolat löytyvät Calhetan kylästä noin 15 minuutin ajomatkan päästä. Kylän lähellä on kaksi vaativaa levadaa, mutta me lähdimme hiukan helpommalle levadalle saaren keskiosiin kilometrin korkeuteen.

PR6 Levada 25 Fontes

Madeiralla on yli 2000 kilometrin mittainen kastelukanavajärjestelmä, levadat. Kanavat on rakennettu vuosisatoja sitten, mutta patikointi niiden vartta myöten on tuoreempi juttu. Kastelukanavan vartta pitkin kulkee yleensä kapea huoltotie, mutta joskus joutuu kävelemään kapeaa kanavan reunaa pitkin. Erityisesti talvella, kun kanavissa on runsaasti vettä, ne tulvivat usein polkujen ja huoltoteiden yli, joten vettäkestävät goretex-kengät on hyvä valinta levadalle.

Paul do Marista ajaa Rabacalin laaksoon noin puoli tuntia. Matka on oikeastaan koko ajan ylämäkeä, lähtö- ja samalla parkkipaikka sijaitsee yli kilometrin korkeudessa. Tie Paul do Marista mutkittelee ensin asutuksen halki, mutta muuttuu lopulta mökkitien oloiseksi, ajoittain hyvinkin jyrkäksi. Perillä odottikin aivan huikea maisema, harvemmin parkkipaikka itsessään herättää wow-tunteita. 25 Fontes -levadalle päästäkseen täytyy ensin kävellä noin kilometrin verran alamäkeä. Alaspäin kävellessään tajuaa, että lopuksi on kiivettävä sama mäki takaisin. Alaspäin vievän huoltotien päättyessä välietappina on metsänvartijan talo, jossa toimii nykyisin erinomainen, joskin kallis kahvila. Se on hyvä lepo- ja vessapaikka levadalta palatessa, ennen viimeistä ylämäkeä. Kannattaa huomata, että kahvilassa on sisällä siistimpi WC kuin mihin ulkona oleva opastus johtaa. 25 Fontes -levada kuuluu tasaisempien levadoiden joukkoon, mutta kyllä siinäkin jyrkkiä portaita riittää. Runsaahkot sateet olivat saaneet kastelukanavan tulvimaan useasta kohtaa ja kaikkialla oli äärimmäisen vihreää. Vesiputousten kohina on rauhoiittavaa kuulla.

PR6 levada 25 Fontes, Madeira
Rabacal, Madeira

Cristiano Ronaldo Airport

Kotimatka alkoi ajomatkalla Paul do Marista Madeiran kansainväliselle lentoasemalle, joka on nykyään nimetty tämän kuuluisan madeiralaisen jalkapalloilijan mukaan. Itse lentokentällä Cristiano ei kuvissa tms. juurikaan esiinny, joten jos haluat samaan kuvaan Cristianon kanssa, kannattaa käydä CR7 Museon edessä, jossa isokokoinen patsas on valmiina juuri sinun selfietäsi varten.

Madeiralla ajaessa tunnelit ja liikenneympyrät vuorottelevat tasaiseen tahtiin. Tunneleita on lyhyitä ja pitkiä, ja niissä saa nopeusrajoituksen mukaan yleensä ajaa 90 km/h. Paikalliset tosin ohittavat nopeusrajoituksia noudattavat turistit aina, kun tilaisuus sen sallii. Tulomatkalla lentoasemalta Funchaliin taksinkuljettaja ajoi keskimäärin 120 km/h koko ajan vilkkaasta liikenteestä huolimatta.

Madeiran lentokenttä on sympaattisen pieni, ja jos et juutu lähtöselvitysjonoon, muut tarkastukset ja muodollisuudet sujuvat sukkelaan. Lentoasemaa on uusittu isolla rahalla ja siellä on rauhallinen tunnelma. Erikoisuutena lentoasemalla pääsee ulkoterassille lentokoneita bongailemaan aivan kiitoradan ja lastausalueen viereen. Lentoaseman ainoa kiitoratakin on kivasti nähtävissä, joten lentokonespottaajien, ja miksei lentokoneista kiinnostuniden lastenkin kanssa, kannattaa tulla sen verran ajoissa, että ehtii rauhassa katsella pikkukentän arkea.

Cristiano Ronaldo International Airport, Madeira

Muut Madeira-blogipostaukset

bottom of page