top of page
  • Timo Kiviluoma

TeaHouse of Wehmais on matka aitoon teekulttuuriin

Maaseudulla liikkuessa huomaa Suomen ja suomalaisuuden nopean muutoksen. Oikeastaan paikkakunnasta riippumatta kehitys on aina samanlainen, ABC:t ja Tokmannit jyräävät alleen paikallisen ja omalaatuisen: keskinkertaisesta on tulossa paras saavutettavissa oleva. Niinpä onkin aina erityisen hienoa, kun kohtaa ainutlaatuista, poikkeuksellista ja jopa outoa.

Juvalla hieman ABC:n ja Tokmannin taikapiirin ulkopuolella Vehmaalla sijaitsee TeaHouse of Wehmais, Suomen ainoa englantilainen teehuone. Erityistä, ainutlaatuista ja jopa uskaliasta. Entistä ainutlaatuisemmaksi asian tekee teehuoneen sijainti Wehmaan kartanon pihapiirissä, keskellä historiallista Ruotsi-Suomen ympäristöä.

TeaHouse of Wehmais, Juva

Vuosisataiset kartanoperinteet

Grotenfeltin perhe on omistanut Wehmaan kartanon jo yli 200 vuotta. Savoon Grotenfeltit ovat aikoinaan päätyneet Ruotsin kuninkaan käskystä, hallinnoimaan kuninkaan ratsutilaa ja edustamaan kuninkaan valtaa levottomalle rajaseudulle. Hevoset ovat poistuneet jo kauan sitten, nykyään tilalla on satapäinen liha- ja maitokarja sekä voimakas innostus ja edelläkävijyys luomutuotantoon. Anna Grotenfelt-Paunonen on siirtynyt ratsutilasta vielä kauemmas; hän emännöi sekä teehuonetta että vasta avattua Wehmais Deli&Deco -myymälää.

Teehuone Juvalla Wehmaan kartanon pihapiirissä on ollut olemassa jo pidempään, mutta nyt se toimii entistä isommissa tiloissa. varsinainen tämän kesän uutuus on Wehmais Deli&Deco. Deco&Deli-myymälän kautta myös teehuone liittyy tiukemmin kiinni paikallisiin luomu- ja pientuottajiin tarjoamalla luontevan myyntikanavan niin teelle, teehen liittyville tarvikkeille kuin erityisesti paikallisille tuottajille.

Tea House of Wehmais, Juva
Tea House of Wehmais, Juva
Anna Grotenfelt-Paunonen, Tea House of Wehmais

Oikean teen valitsemisen vaikeus

Vierailimme teehuoneella vilkkaana sunnuntaipäivänä. Niin paikalliset kuin entistä useammat ohikulkijatkin ovat löytäneet uudistetun teehuoneen ja herkkukaupan. Ajoittain varsinkin teehuoneen puolella on ruuhkaista. Anna Grotenfelt-Paunosella oli meille hetki aikaa ja hän kertoi uudistuksesta sekä luonnollisesti esitteli valtavaa teevalikoimaa.

Ehkä kaikkein hämmentävintä teehuoneelle tullessa onkin kohdata liki viktoriaaninen ympäristö keskellä erittäin hyvin ylläpidettyä kartanoympäristöä. Teehuoneelle pitää tulla ajan kanssa ja nauttia niin teestä, itsetehdyistä tarjoiluista kuin kauniista ympäristöstäkin. Kokemattomalle teen valinta voi vaikuttaa lottoamiselta, mutta ystävällinen henkilökunta osaa suositella.

Tea House of Wehmais, Juva

Afternoon Tea, please

Me tilasimme parhaimpien englantilaisten teeperinteiden mukaan valmistetun ja tarjoillun Afternoon Tea - teekattauksen. Kaikki tarjottavat olivat erinomaisia ja sopivat hyvin valitsemiemme teelaatujen seuraan. Seurueen kanssa liikkuessa hyvä idea on tilata jokaiselle eri teelatua, jotta voi rauhassa maistella niitä kaikkia,ja ehkä löytää oman suosikkinsa.

teahouse of Wehmais, Juva
Anna Grotenfelt-paunonen, Tea House of Wehmais

TeaHouse of Wehmais on avoinna kesällä joka päivä, muulloin rajoittummin. Katso ajo-ohjeet, aukioloajat ja muut lisätiedot teehuoneen nettisivuilta.

bottom of page