top of page
  • Timo Kiviluoma

Tall Ships Races Turku & Santa Helena

Kaupallinen yhteistyö Pernod Ricardin kanssa.

Tall Ships Races -purjehdusfestivaali pysähtyi jo viidennen kerran Turkuun. Tapahtuma vetää kerta toisensa jälkeen valtavia ihmisjoukkoja reitin varrella oleviin satamakaupunkeihin. Tänäkin vuonna Turussa kokonaiskävijämäärä saattoi nousta jopa yli puolen miljoonan. Kun Pernod Ricard kutsui minut viettämään bloggaajapäivää kanssaan Turkuun, ei ehdotusta tarvinnut miettiä kahta kertaa. Tapahtuma kiinnosti jo ennestään, Turku on kiva kesäkaupunki ja tutustuminen chileläisiin Santa Helena -viineihin sopi myös erinomaisesti minulle, viininystävä kun olen.

Bloggaajamatkoihin sisältyy aina oletus, että mukaan kutsuttavat bloggaajat suhtautuisivat matkan jälkeen jotenkin normaalia myötäsukaisemmin isäntäyrityksen tuotteisiin ja tekemisiin. Pernod Ricardista tiesin ennalta, että se on iso maahantuoja ja alkoholivalmistaja Suomessa. Näihin kumpaankin asiaan saimme lisävalaistusta, mutta mikään propagandatilaisuus matka ei ollut.

Kaisa Kavekari ja Teija Kohijoki, Pernod Ricard
Pernod Ricard Suomi

Purjelaivojen juhlaa

Tall Ships’ Races on kansainvälinen purjelaivoille tarkoitettu, vuosittain järjestettävä tapahtuma. Wikipedia kertoo, että vähintään puolet laivojen miehistöstä on sääntöjen mukaan oltava 15–25-vuotiaita. Ensimmäisen, alun perin ainoaksi tarkoitetun kilpailun järjesti lontoolainen lakimies Bernard Morgan vuonna 1956 purjelaivojen aikakauden lopun kunniaksi. Yleisön suuren kiinnostuksen vuoksi kilpailu on kuitenkin järjestetty sittemmin vuosittain. Joka neljäs vuosi kisataan Itämerellä. Tämän vuoden satamat Suomessa olivat Kotka ja Turku.

Festivaalin hienous katsojalle on erityisesti siinä, että vaikka tapahtuman nimessä on kilpailu, varsinaista tulosurheilua se ei ole, merenkulkuromantiikkaa sitäkin enemmän. Turussa Aurajokivarsi on erinomainen pysähdyspaikka näille purjelaivoille. Joen mittakaava ei latista purjelaivojen kokoa ja yleisö pääsee lähelle laivoja helposti. Tosin joen ylittäminen olikin melkoisen ruuhkaista hommaa, siihen järjestävä taho olisi saanut kiinnittää enemmän huomiota. Tapahtumaan liittyy monenlaista oheisohjelmaa ja myös markkinatyyppistä myymistä, mutta ainakin minulle kaikkein parasta oli kuitenkin itse laivojen ja niiden nuorehkon miehistön katseleminen.

Tall Ships Races Turku 2017

Chileläinen viini on kuin tehty suomalaisille

Santa Helena -viinit on yksi Pernod Ricardin maahantuomista viinimerkeistä ja kun se oli Tall Ships Races -tapahtuman virallinen yhteistyökumppani niin Kotkassa kuin Turussakin, oli luontevaa, että perehdyimme tarkemmin niin Santa Helena -viineihin kuin ylipäätään chileläiseen viininkasvatuskulttuuriin Janne Laihon sekä chileläisen yrityksen edustajan Daniela Cornejo Marian opastuksella.

Chileläinen viinikulttuuri on viinikulttuuriksi hyvin nuorta. Santa Helena on peräisin viinitilalta, joka on perustettu vuonna 1942. Eurooppalaisista perinteistä poiketen, Chilessä uskotaan mittakaavaetuun viinintuotannossa, tilat ovat valtavia. Janne Laiho kertoi meille, että esimerkiksi viinitarhan kompostialue saattaa olla samankokoinen kuin pieni eurooppalainen viinitarha kokonaisuudessaan. Suuremman tuotantomäärän etuna on luonnollisesti se, ettei vuosikertavaihteluita perusviineissä juurikaan ole, ja niin kuin suomalaiset jo hyvin tietävät, hinta-laatu -suhde chileläisissä viineissä on erinomainen.

Janne Laiho, Pernod Ricard

Santa Helenan legenda

Viineihin liittyy yleensä monenlaisia tarinoita ja tarina liittyy myös Santa Helena -nimeenkin. Kerrotaan, että viinitarhan isännällä oli terveyshuolia ja viinitarha oli päässyt huonoon kuntoon; köynnökset olivat kuihtuneet eikä satoa juuri tullut. Viinitarhurin tytär Helena meni kävelemään viinitarhalle, levitti kätensä, kulki köynnösten välissä ja kosketteli kulkiessaan köynnöksiä. Hänen kulkiessaan köynnökset puhkesivat viheriöimään ja tila pelastui.

Itse pidin erityisesti Santa Helena Selección del Directoria Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinistä. Sen tuoksu oli voimakas ja maku pehmeän runsas. Maistelimme myös kalliimpia punaviinejä, mutta tämän viinin hinta Alkossa on vain reilun kympin, eikä se mielestäni hävinnyt kalliimmille viinisisaruksilleen mitenkään.

Santa Helena viinit Chilestä

Disclaimer: Vierailin Tall Ships Races -tapahtumassa Pernod Ricardin vieraana. Mielipiteeni ovat kuitenkin aina minun eikä niitä voi ostaa.

Haluatko Timo Kiviluoman kirjoittavan sinun matkakohteestasi. Ota yhteyttä!

bottom of page