top of page
  • Timo Kiviluoma

München on viikonloppubreikin arvoinen

München kuuluu siihen matkakohteiden sarjaan, joka on jollain tavalla harkintalistalla, mutta päätyy useimmiten yliviivatuksi jo varhaisessa vaiheessa. Sääli, sillä kaupunki on erinomainen viikonloppubreikin kohde. Suorat lennot Helsingistä vievät kahdessa ja puolessa tunnissa vauraaseen, vanhaan ja eloisaan etelä-Saksalaiseen kaupunkiin, jossa on erinomaiset shoppailumahdollisuudet sekä useita hienoja puistoalueita.

Kaupunkisurffaus on yksi oudoimmista urheilulajeista ikinä!
Bier Garten ja riippumatot. Täydellistä!

Kaupunki on tunnettu alkuperäisistä Octoberfest-juhlista, jolloin kahden viikon aikana kaupungissa vierailee miljoonia turisteja, päivittäinen vierailijamäärä liikkuu 400 000 molemmin puolin. Octoberfest on kiva tapahtuma, jos olet liikkeellä isommassa ryhmässä, mutta muuten kaupungin olutskene aukeaa paremmin muina aikoina. Lue baijerilaisen olutkulttuurin ABC tästä Ramin kattavasta blogikirjoituksesta.

Minulle München näyttäytyi Helsingin vauraampana ja itsevarmempana isoveljenä. Erinomainen joukkoliikenne, ihmisenkokoinen rakennuskanta ja hienot puistoalueet ovat paitsi paikallisille, myös jalan liikkuvalle matkailijalle melkoinen etu. Valokuvaajaa minussa häiritsi isosti se, että lähes jokainen keskusta-alueen vanhempi rakennus oli ympäröity työmaa-aidalla; joka puolella saneerattin ja myös rakennettiin uutta.

Munchenissä saneerataan vanhoja rakennuksia kovasti.
Luksusautojen bongailu on Munchenissä erittäin helppoa.

Liikkuminen Münchenissä

Münchenissä on erinomainen joukkoliikenne. Ratikat, metro ja lähijunat vievät satunnaisenkin turistin käytännössä joka paikkaan. Suositeltava tapa on hankkia päivälippu, joita myydään joko yhdeksi päiväksi tai kolmeksi päiväksi. Lentoasemalta kaupunkiin pääsee lähijunalla, johon voi ostaa myös lipun, joka kattaa jatkoyhteyden esim. ratikalla. Kaupungissa suosittelen yhden päivän lippua kerrallaan; erityisesti jos aiot vierailla ydinkeskustan ulkopuolella. Tällöin ostat vain siksi päiväksi kalliimman seutulipun, muuten pärjäät 6,60 €/päivä (vuonna 2017) maksavalla kaupunkilipulla. Hanki sellainen turistikartta, jossa katujen lisäksi näkyy ratikka- ja metrolinjat sekä pysäkit. Näin voit suunnitella liikkumisesi helpoiten. Huomaa, että kesällä 2017 päärautatieaseman ympäristössä tehdään isoja katutöitä, joka vaikuttaa käytännössä jokaiseen keskustan alueen ratikkalinjaan.

Ratikka on helppo tapa liikku Munchenin keskustassa

Luottokortti Münchenissä

Niin outoa kuin se meistä suomalaisista voi kuulostaakin; Saksassa Visa tai Mastercard ei käy kaikkialla. Münchenissäkin paikalliset uskovat käteiseen, joka lasketaan sentilleen. Eräässäkin keskiluokkaisessa kivassa ravintolassa yritin maksaa 18 euron ravintolalaskua kortilla, johon tarjoilija yllättävästi kertoi, että he eivät hyväksy luottokorttia alle 20 euron ostoksiin. Onneksi oli käteistä! Tapahtumiin, katukioskeihin yms. kannattaa luonnollisesti varata käteistä.

Tapahtumissa kannattaa varautua maksamaan käteisellä

Varo pyöräilijöitä!

München on pinnanmuodostukseltaan melko tasainen kaupunki. Paikalliset pyöräilevät paljon ja vauhti on keskustassakin melko kova. Turistin kannalta tämän tekee haastavaksi se, että useimmat pyörätiet ovat vain maaliviivalla kapeistakin jalkakäytävästä erotettuja kaistoja. Kannattaa erityisesti risteysalueilla katsoa uudemmankin kerran olkansa yli sekä todellakin pysytellä poissa pyörätieltä; onnettomuuden sattuessa pyörätiellä hortoillut turisti on korvausvelvollinen vahinkojen suhteen.

Munchen on paitsi autokaupunki, myös pyöräilijöille hyvä paikka.

Tollwood-hippifestivaalilla hyvä tunnelma

Varasin Münchenin matkastani yhden illan vieraillakseni Tollwood-festivaaleilla. Samalla tuli tsekattua hieno Olympiapuisto. Lue kokemuksistani hippifestivaalilla tästä erillisestä postauksesta.

bottom of page