top of page
  • Timo Kiviluoma

Mummojen Madeira tarjoaa paljon aktiivilomailijalle

Madeiralla on maine ikääntyneiden ihmisten suosikkikohteena. Tätä osittain epäoikeudenmukaista mainetta vastaan Visit Portugal on ryhtynyt kamppailemaan uusin keinoin, mm. järjestämällä bloggajamatkoja. Yhdellä sellaisista olin minäkin joulukuun alussa. Madeira on ollut aikuisten ihmisten suosiossa jo 1970-luvulta alkaen. Saaren suotuisa ilmasto sekä maltillinen kustannustaso on houkutellut erityisesti talvea pakenevia pohjoisen asukkaita sekä luontomatkailijoita. Samat motiivit ovat edelleenkin olemassa, mutta Madeiralla on havahduttu huomaamaan, että eniten rahaa saarelle jättävät eivät ole pitkään saarella viettäviä eläkeläisiä. Lisäksi saaren merkittävimmät nähtävyydet ja houkutukset vaativat liikuntakykyä ja -halua.

Madeira ei myöskään ole paras kohde biletyshaluisille nuorille tai lapsiperheille aivan pienten lasten kanssa. Pääkaupungin Funchalin yöelämää ei voi verrata manner-Portugalin kaupunkien yöelämään eikä saarella voi viettää biitsielämää, rannat kun ovat tuliperäisyydestä johtuen lähes yksinomaan pikkukivirantoja. Kaupungit ja niissä sijaitsevat hotellit sijaitsevat rannikolla tai aivan sen tuntumassa, mutta korkeuserot ovat suuria. Pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa loma Madeiralla muodostuu todelliseksi ylävartalotreeniksi. Lisäki kadut ovat kapeita ja autoliikenne melko vilkasta. Kohtuullisen hyväkuntoisille aikuisille ja vähän isommille lapsille on sen sijaan tarjolla vaikka mitä,

Funchal, Madeira
Madeira

Lähde vuorille

Vuorilla voi patikoida levada-henkisesti, lue siitä täältä lisää. Toinen vaihtoehto on esim. jeeppisafari, jopa offroad-henkisesti. Jeeppiretkellämme olimme ajaneet jo jonkin aikaa asvalttiteitä pitkin ja ihastelleet huimia maisemia, kun sitten yhdellä taukopaikalla kuljettajamme avasi kangaskaton ja ilmoitti, että nyt lähdetään Jurassic Parkin maisemiin.

Jyrkät ylä- ja alamäet todella kapeita vuoristoteitä pitkin olivat sekä hengästyttävän hienoja että myös hiukan pelottavia. Talvella Madeiralla sataa enemmän, joten tiet olivat osittain kuin sarja matalia lampia. Madeiralla ei juurikaan ole lentäviä kiusankappaleita, eikä myöskään puissa vaanivia käärmeitä tai muita niljakkeita, joten siltä osin tilanne oli ihanteellinen. Luonto tuli todella lähelle jopa auton kyydissä ollessa. Kyyti vaatii kuitenkin terveen selän.

Madeira
Madeira: Travel blogger Timo Kiviluoma

Katsele surffaajia

Ellet itse surffaa, aina voit käydä katselemassa surffaajia Paul Do Mar -alueella. Perinteinen kalastajakylä elää edelleenkin kalastuksesta, mutta surffauksen ympärille on muodostunut erikoislaatuinen reggaentäyteinen baarikeskittymä. Aluella on hotellejakin, mutta suositeltavampaa on tulla paikalle iltapäivästä katselemaan surffaajia ja auringonlaskiessa upeaa auringonlaskua.

Madeira

Koe Rue De Santa Marian ulkoilmagalleria

Funchalin vanhakaupunki oli pitkään lähes hylätty, pahasti rapistumaan päässyt alue aivan kaupungin keskustassa, eikä sinne menemistä suositeltu ainakaan pimeän aikaan. Nyt tilanne on muuttunut, aluetta kunnostetaan kovaa vauhtia ja siellä on melkoinen ravintolakeskittymä. Ehkä kaikkein kiinnostavinta on kuitenkin rakennusten ovet. Alueen ollessa rappion syövereissä julkisen tahon kannustamana ryhdyttiin maalaamaan tyhjillään olevien talojen oviin maalauksia. Maalaukset ovat kaikki erilaisia ja niitä on yli 200. Rua De Santa Maria on muuttunut kiinnostavaksi käveltäväksi taidegalleriaksi, Kadun pinta on lievästi epätasaista nupukiveä, niinkuin Funchalissa tapana on.

Madeira Old Town

Ui merivesikylpylässä

Saaren pohjoisosassa Porto Monizissa sijaitsee Aqua Natura Hotel kuuluisine merivesikylpylöineen. Kylpylään voi ostaa erillisen lipun, vaikkei olisi hotellin asukas. Merivesialtaat sijaitsevat aivan rannassa. Nousuveden koittaessa myöhemmin iltapäivällä Atlantin mainingit vyöryvät altaisiiin. Näin altaiden vesi vaihtuu isolta osiltaan päivittäin ja suolapitoisuus säilyy korkeana. Altaiden vesi ei tästä johtuen pääse juurikaan lämpenemään meriveden lämpötilaa korkeammaksi ja onkin lämpötilaltaan verrattavissa kesäiseen Itämereen. Jos olet paikalla lounasaikaan, suosittelen hotellin lounasta. Noin 15 euron hintaan saat erinomaisen kolmen ruokalajin lounaan ruokajuomineen.

Älä yritä ahnehtia liikaa ohjelmaa yhteen päivään. Eniten saat irti Madeiran luonnosta ja kaupunkielämästä kiireettömällä ja viipyilevällä lomaviettotavalla. Jos pidät kapeilla vuoristoteillä autoilusta, Madeira tarjoaa haasteita yllinkyllin. Toisaalta pääset useimpiin kohteisiin helpommin tunnelivoittoista valtatieverkkoa pitkinkin. Safareita järjestää useampikin taho.

Disclaimer: Vierailin Madeiralla Visit Portugalin vieraana. Mielipiteeni ovat kuitenkin aina minun eikä niitä voi ostaa.

Haluatko Timo Kiviluoman kirjoittavan sinun matkakohteestasi. Ota yhteyttä!

Muut Madeira-blogipostaukset

bottom of page