top of page
  • Timo Kiviluoma

Ilmailumuseo on täynnä tarinoita

Suomen Ilmailumuseo, Aviapolis, Vantaa.

Suomen Ilmailumeso, Vantaa

Suomessa on kaksi ilmailumuseota, toinen Vantaalla lentokentän läheisyydessä ja toinen, sotaisampaan lentämiseen keskittyvä, Tikkakoskella keski-Suomessa. Ajelimme yhdessä lentokoneista ja ilmailusta kiinnostuneen teini-ikäisen poikani kanssa eräänä syksyisenä lauantaina Vantaalle, tarkoituksenamme ensin katsella vanhoja lentokoneita Ilmailumuseossa ja sitten spottailla lentoasemalla uusia. Meitä kohtaisi odottamaton onnenpotku, sillä pääsylippuja ostaessani lipunmyyjä kysyi, haluaisimmeko osallistua noin tunnin kestävään opastukseen, joka alkaisi 10 minuutin kuluttua ja kuuluisi lipun hintaan. Toki, kiitos paljon.

Suomen Ilmailumuseo, Vantaa

Kymmenen minuutin kuluttua ketään muita kuin minä ja poikani ei kohtaamispaikassa näkynyt, kun paikalle tuli oppaamme. Harvemmin sitä yksityisopastusta museossa saa! Oppaamme oli seniorikansalainen, entinen ammattilentäjä ja nykyinen aktiivinen ilmailuharrastaja. Ja minkälainen kävelevä tietopankki hän olikaan, jokaisesta esillä olevasta lentokoneesta riitti tarinoita ja kun jo aluksi kerroin, etten juuri ymmärrä tekniikasta, hän ei piinannut meitä teknisillä yksityiskohdilla. Hän kiersi kanssamme koko museon ympäri, kertoi tarinoita ja vastaili kysymyksiimme. Poikani on katsellut paljon Lentoturmatutkinta-ohjelmaa, joten hänellä ja oppaalla oli paljon keskusteltavaa lento-onnettomuuksista ja lentämisen historiaan liittyvistä epäonnistumisista.

Siviili-ilmailu on nykyään hyvin turvallista, mutta kun jotain sattuu, jälki on erittäin rumaa. Kierroksen aikana meille selvisi hyvin, miten lentoturvallisuuden kehitystyö on edennyt erilaisten havereiden ja kokeiluiden avittamina - pioneerien osa ei ole ollut helppo.

Suomen Ilmailumuseo Vantaalla on sopivan kokoinen lastenkin kanssa nähtäväksi, museokierroksesta selviää hyvin puolessatoista tunnissa ja katsottavaa riittää kiinnostuksen mukaisesti. Jokainen, iästä riippumatta, voi vielä kokeilla lentämistä lentosimulaattorin avulla.

Finnairin Convair-potkurikone Suomen Ilmailumuseossa
Suomen Ilmailumuseo, Aviapolis, Vantaa

bottom of page