top of page
  • Timo Kiviluoma

Fazerin vierailukeskus on kulttuurin voitto

Fazer vierailukeskus, Vantaa.

Fazerin uusi vierailukeskus Vantaalla on juuri niin hieno, kuin kaikesta ennakkopöhinästä saattoi päätellä. Pääsin tutustumaan vierailukeskukseen päivää ennen avajaisia, kun suurehko joukko bloggaajia oli kutsuttu paikalle. Kaikki oli valmista, tekniikka toimi eikä mikään ollut enää kesken.

Fazer Vierailukeskus, Vantaa

Fazer on harjoittanut vierailutoimintaa jo 60 vuotta. Tehdasvierailu Fazerilla on koululaisten keskuudessa myyttinen tapahtuma, jota odotetaan ja jota muistellaan. Uuden vierailukeskuksen myötä odottajien ja muistelijoiden joukko laajenee selvästi. Toki edelleenkin nuoret koululaiset ovat varmasti pääosissa, erityisesti keväisin luokkaretkiaikaan, mutta muuten Fazerin virailukeskusta kansoittavat arkkitehtuurin, taiteen, historian, kulinarismin ja tietysti suklaan ystävät.

Vaikka opastetulla kierroksella opas jaksaa muistuttaa monta kertaa Fazerin laajasta leipomo- ja ravintolatoiminnasta, pääosasssa on kuitenkin karkit ja aivan erityisesti suklaa. Karkkimetsässä kriittinenkin aikuinen taantuu sokerihumalaiseksi kaiken haluavaksi lapseksi. Ja kun kaiken haluamansa kerrankin voi saada, miksei sitä ottaisi?

Fazer Vierailukeskus, Vantaa
Fazer Vierailukeskus, Vantaa
Fazer vierailukeskus, Vantaa

Olen viime aikoina käynyt useammassakin museossa, mm. Apulandiassa,, joka on murtautunut irti vitriineistä kokonaiselämyksellisyyteen. Fazerin vierailukeskus lähestyy samaa asiaa kaupallisen myyntinäyttelyn suunnasta samoin ajatuksin - ja lopputuloskin on yhtä onnistunut.

Suosittelen kokemaan tämän mestariteoksen ihan itse.

bottom of page