top of page
  • Timo Kiviluoma

Vasa-laivan museo kertoo surullisen tarinan


Vasa-museo

Vasa-laivan museo Tukholman Djurgårdenissa kertoo surullisen tarinan kuninkaasta, joka halusi olla suurin ja kaunein. Tarinassa laivanrakennuksen asiantuntijoiden näkemykset sivuutettiin toistuvasti, eikä kuningas Kustaa II Aadolfille rohjettu kertoa rakentamiseen liittyvistä epäilyksistä.

Tarkoitus oli rakentaa koko Euroopan voimakkain sota-alus ja Ruotsin valtiomahdin näyte. Ajan tavan mukaisesti laiva koristeltiin lukuisin veistoksin, ja siitä oli määrä tulla paitsi Ruotsin laivaston suurin ja voimakkain, myös kaunein alus. Laivan patsaat ja veistokset esittivät mm. kreikkalaisen jumaltaruston sankareita ja muinaisen Rooman valtakunnan keisareita. Vanhojen merimiesuskomusten mukaan koristeiden tarkoituksena oli suojella laivaa tuholta, mutta todellisuudessa niiden tuoma valtava ylipaino oli osasyy laivan uppoamiseen.

Laiva, joka upposi neitsytmatkallaan

Vasa-laiva lähti neitsytmatkalleen 10. elokuuta 1628 Tukholman satamasta. Tarkoitus oli noutaa matkaan kauempana sijaitsevasta Vaxholmin tukikohdasta vielä 300 miestä. Sää oli ollut tyyni, mutta kun Vasa oli ehtinyt matkata vain noin neljännestunnin ajan ja vajaat 1 300 metriä, äkillinen tuulenpuuska tarttui sen purjeisiin ja kaatoi sen kello neljän ja viiden välillä iltapäivällä. Merivesi syöksyi sisään avoimista tykkiporteista, Vasa-laiva upposi muutamassa minuutissa Tukholman edustalle Tegelvikenin kohdalle noin 30 metrin syvyyteen ja makasi siellä sitten hyväkuntoisena 333 vuotta. Rakentamisen aikana tehtyjen aikataulu-, koko- ja aseistusmuutosten vuoksi Vasan painolasti oli yksinkertaisesti liian kevyt, eikä sitä tilanpuutteen vuoksi voinut lisätä, joten laiva ui liian korkealla.

Vasa-laiva päätettiin pelastaa vuonna 1961. Alussa Vasa-laiva oli esillä Wasavarvet-nimisessä tilapäisrakennuksessa, nykyinen museorakennus valmistui vuonna 1990. Ja mikä museorakennus syntyikään! Vasa-museo on mykistävä näky, heti sisääntuloporttien jälkeen laivan valtava koko paljastuu. Historiasta innostunut poikani oli äärettömän vaikuttunut oikeastaan kaikesta museossa näkemästään koko parituntisen museovierailumme ajan. Laivaan ei pääse sisälle, mutta sitä voi tarkastella varsin läheltä eri kansien tasolta. Myös erittäin havainnollinen näyttelyaineisto on kiinnostavaa katsottavaa luurankoineen ja laivanrakennusta kuvaavine yksityiskohtineen.

Vasa-museo
Vasa-museo

Kaupunkilaivalla Djurgårdeniin

Djurgårdeniin kannattaa saapua kaupunkilaivalla, joko keskustasta tai vanhankaupungin kupeesta. Matka itsessään on hauska tapa katsoa Tukholmaa ja jos olet lasten kanssa liikkeellä, eivät lasten jalat ole uupuneet jo ennen Djurgårdenia. Djurgårdenissa on useita kiinnostavia kohteita, aikuisille soveltuvia ovat mm. ABBA-museo ja Spritmuseum, lasten kanssa soveltuvia ovat esimerkiksi huvipuisto Gröna Lund ja luonnonpuisto Skansen. Kahvilasuosituksena Djurgården-päivälle erittäin kivan sisäpihapuutarhan omaava Blå Porten Abba-muson vieressä.

bottom of page