top of page
  • Timo Kiviluoma

Lapsiperheen parempi ruotsinristeily

Ruotsinristeily on lapsiperheiden klassikko. Lapset osaavat sitä vaatia, aikuisilla on siitä muistoja, kokemuksia ja ennakkoluuloja. Mekin olimme käyneet Tukholmassa laivalla monta kertaa, mutta viimeisestä kerrasta oli jo aikaa. Kun sitten sovin yhteistyöstä Viking Linen kanssa kirjoittaakseni uudistuneesta Viking Gabriellasta, olin hieman varautunut. Muistikuvissani vilahtelivat ahtaat hytit, kiukkuavat ja kävelemisestä väsyneet lapset ja ei-niin-rentouttavat ruokahetket.

Matkan teemaksi muodostuikin “Lapsiperheen parempi ruotsinristeily”. Gabriella oli ollut telakalla uudistettavana huhtikuussa, joten nyt tuoreeltaan oli hyvä hetki tarkastella muutoksia ja muutenkin päivittää käsitykseni ruotsinriteilyn stressaavuudesta.

“Ihan kuin hotellihuone”

Comfort Family -perhehytti

Laivalla meitä odotti uudistettu Comfort Family -perhehytti 9.kannella. Ensireaktioni oli, että “ihan kuin hotellihuone”. Huonetta hallitsi iso parivuode ja seinällä oleva taideteos. Hyvän valaistuksen, laadukkaiden materiaalien ja hillittyjen värien ansiosta olemassaolevasta tilasta oli saatu irti se, mitä saatavissa oli. WC-tila on edelleenkin se sama pieni koppero, mutta muuten parannus entiseen on valtava. Hytissä ei ollut ikkunaa, mutta hyvä epäsuora valaistus sai ikkunattomuuden unohtumaan. Hyttiin mahtuu hyvin kaksi aikuista ja kaksi teini-ikäisempääkin lasta.

1. muistikuva ahtaasta hytistä oli kerralla korjattu.

Uusien ruokamuistojen risteily

Telakoinnin yhteydessä laivan ravintoloita oli uudistettu merkittävästi. Toki laivalla on edelleen klassikkobuffet, mutta tällä matkalla jätimme sen väliin. Menomatkalla olimme illallisella Food Garden -ravintolassa, paluumatkalla uudessa No name-ravintolassa. Aamiaiset nautimme Food Gardenissa. Kaikkia ravintolakokemuksiamme yhdisti kiireettömyys, henkilökunnan huomaavaisuus ja erittäin korkeatasoinen ruoka.

Yksilöllinen Food Garden

Food Garden

Food Gardenissa katseenvangitsijana on alku- ja jälkiruokapöytä, jonka lisäksi listalta tilataan jokin pääruoka. Myös alku- ja jälkiruoat voi tilata listalta. 12-vuotiaalle pojalleni ei oikein löytynyt sopivaa pääruokaa ja lastenlista oli turhankin varman päälle pelaava. Hyvä tarjoilijamme pelasti kuitenkin tilanteen ehdottamalla, että tilaisimme viereisestä Grill-ravintolasta hampurilaisen liukkeineen. Valinta olikin erittäin hyvä, hampurilainen ja ranskalaiset oli annoksena kaunis katsoa ja katosi lapsen suuhun alta aikayksikön. Meidän aikuisten listalta tilatut annokset olivat kauniita ja maukkaita. Alkupalapöytä oli sopivan laajuinen, mutta jälkiruokia olisi saanut olla useampia valittavaksi.

Yllätysravintola No Name

No Name-ravintola perustuu yllätykseen, tilaat joko 7 tai 9 ruokalajin menun tietämättä, mitä tuleman pitää. Lisäksi voit tilata ruoan yhteyteeen juomapaketin, jolloin ruokien kanssa on siihen erityisen hyvin soveltuva juomia. En aio pilata yllätyselementtiä kokonaan kertomalla yksityiskohtaisesti ruoista, mutta mm. linnun harvinaisempia sisäelimiä sekä esim. perunajäätelöä tuli maistettua. Annokset ovat melko pieniä, joten jälkiruoallekin jäi hyvin tilaa. Kovin nirsoille ja ennakkoluuloisille lapsille tämä ruokailun muoto voi olla liian haastava, mutta ainakin meille yllätyselementti sopi hyvin. Ruokien välissä oli hyvin aikaa spekuloida, mitä seuraavaksi voisi olla tulossa ja annoksen saavuttua pöytään, keskustella siitä miltä ruoka itse asiassa maistuu. Koko konsepti ohjaa myös ruokien ulkonäön tarkempaan tarkastelemiseen ja maistelemiseen keskittymiseen.

2. muistikuva ei-niin-rentouttavista ruokahetkistä oli muutettu.

Säästä jalkoja, ota terminaalista kaupunkilaiva

Laivan saavuttua Tukholmaan, emme menneetkään bussilla keskustaan, vaan kävelimme puolisen kilometriä kaupungista poispäin odottamaan kaupunkilaiva M/S Emelietä. M/S Emelien reitti menee Djurgårdenin kautta keskustaan ja aikataulu sopii hyvin Viking Linen aikatauihin. Meidän lisäksemme M/S Emelielle suunnisti suuri joukko lapsiperheitä, osalla rattaat mukanaan. Kaikki mahtuivat hyvin kyytiin ja lapset olivat myös kaupunkilaivamatkasta innoissaan.

Me jäimme Djurgårdeniin, jossa on mm. Gröna Lundin huvipuisto, Skansenin eläinpuisto, ABBA-museo ja Vasa-laivan museo. Takaisinpaluuseen Emeliellä on aikaa oman valinnan mukaan 3-4 tuntia, joten parasta on valita yksi kohde ja nauttia lisäksi Djurgårdenin saaren kauniista ympäristöstä. Me vierailimme Vasa-laivan museossa, joka oli historiasta innostuneen poikani toivekohde.

3. muistikuva kävelemiseen väsyneistä kiukkuajista oli muutettu.

Vasa-museosta voit lukea tulevasta blogipostauksestani.

Aikuisetkin ehtivät nauttimaan

Suosittelenko? Aivan varmasti. Sijoittamalla vähän lisää rahaa hyttiin, ruokaan ja kaupunkilaivaan, koko perheen kokonaiselämys paranee merkittävästi ja aikuisetkin ehtivät nauttivat Tukholman-risteilystä.

Tukholman-risteily toteutui yhteistyössä Viking Linen kanssa. Mielipiteeni ja kokemukseni ovat kuitenkin vain ja ainoastaan omiani.

bottom of page