top of page
  • Timo Kiviluoma

Tanki Online muuttui todeksi Panssarimuseossa


Parolan Panssarimuseo

12-vuotias poikani on erittäin kiinnostunut panssarivaunuista. Hänelle kyse on ennemminkin voimasta, vauhdista ja tekniikasta - ja tietysti Tanki Online -nettipelistä. Vaikka Tanki Online onkin siisteimmästä päästä ammuskelupelejä, on sodan ja tappamisen etiikka kuitenkin läsnä jollain tasolla. Olemme keskustelleet poikani kanssa siitä, kuinka erilaista nettipelin todellisuus on verrattuna oikeaan elämään, ja luulen, että hän ymmärtää tämän. Ajattelin kuitenkin, että olisi hyödyllistä käydä katsomassa oikeita tankkeja ja nähdä kertomuksia oikeista sodista. Ehkäpä hän saisi uusia näkökulmia asiaan ja ehkäpä hän jopa ajattelisi sodan julmuutta ja jälkeenjäävää kärsimystä.

Niin ajoimmekin Parolan Panssarimuseoon. Parolan Panssarimuseo on historiallinen museo Hämeenlinnassa, joka ylläpitää, säilyttää ja tutkii suomalaisten panssaroitujen joukkojen sodankäyntikalustoa. Keskeisenä teemana on kertoa vierailijoille itsenäisen Suomen panssaroitujen ajoneuvojen historiasta alkaen ensimmäisestä Renault F.T. Modèle 1917 panssarivaunusta, joka hankittiin Suomeen 1919. Aivan erityisesti Parolan Panssarimuseo kunnioittaa suomalaisia sotilaita ja taustoittaa historiallisia tapahtumia, erityisesti sotien ajalta, jolloin vastassa oli ylivoimainen vastustaja.

Parolan Panssarimuseo
Parolan Panssarimuseo

Vierailupäivänämme oli kuuma ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Panssarivaunut olivat historiallisia jäänteitä, osa ammuttu hyvin huonoon kuntoon. Parolassa oli kuitenkin helppoa ymmärtää, kuinka kauheaa sota oli siihen osallistuneille sotilaille ja sen kokeneille siviileille. Suosittelenkin Parolan Panssarimuseota vierailukohteeksi ihan kaikille, aivan erityisesti pikkupojille, jotka normaalisti näkevät panssarivaunut ja sodan vain nettipelinä. Aikuisille museo on hyvä muistutus siitä, että sota on ollut joskus täällä lähellä – ei vain kaukainen television välityksellä kohdattava tapahtuma.

bottom of page