top of page
  • Timo Kiviluoma

Keksintötehdas Proto Tallinna

Kaupallinen yhteistyö Visit Tallinn kanssa


Proto Avastustehas Tallinnassa on erikoinen paikka. Sitä on vaikea luokitella olemassaoleviin kategorioihin. Sisähuvipuisto, jossa huvit tapahtuvat VR-lasien avulla, lienee paras vaihtoehto. Proto sijaitsee uudella Noblessnerin alueella meren rannassa, Lentosataman vieressä. Alueella on paljon vanhoja teollisuusrakennuksia, joita on remontoitu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Aiemmin rakennus, jossa Proto nyt sijaitsee, oli suosittu konserttipaikka, joka oli tunnettu hyvästä akustiikastaan. Nyt maltillisen remontin jälkeen rakennuksen toisessa päässä on Proto, ja toisessa päässä tapahtumakeskus.

SISÄHUVIPUISTO PROTO


Me kävimme Protossa pressimatkalla ja rakennus silloin oli sujelttu muilta ihmisiltä. Mihinkään ei siis tarvinnut jonottaa ja minkäänlaista meluakaan ei ollut. Luulisin kuitenkin, että normaaliaikoina Protoakin riivaa sama ongelma kuin kaikkia huvipuistoja, suosituimpiin laitteisiin pitää jonottaa. Aivan erityisesti kannattaa huomata, että lähes kaikki elämykset perustuvat VR-lasien luomaan lisättyyn todellisuuteen. Jos käytät silmälaseja, suosittelen tälle matkalle piilolinssejä.


Proto on ollut kohta vuoden avoinna, tosin korona-aikaan sekin oli suljettu. Koska elämykset perustuvat isolta osaltaaan digitaaliseen lisätyyn todellisuuteen ja teknologiaan, pikkuvikoja ilmenee väistämättä. Paikalla on onneksi henkilökuntaa ratkaisemassa ongelmia. Lievää kuluneisuutta on myös jo nyt havaittavissa.

Vaikka ohjeiden lukeminen onkin tylsää, suosittelen, että luet laitekohtaiset ohjeet ennen kuin laitat lasit päähäsi. Useimmissa laitteissa on lisäksi monitori, josta näet odottaessasi saman näkymän, joka laitteessa olijalle aukeaa VR-lasien kautta. Sinänsä pelkissä laitteissa ei juuri ole nähtävää, kaikki perustuu omaan kokemukseen. Tosin olihan se hauskaa katsoa, kun ihmiset vaikkapa tuolilla istuessaan pelkäävät putoavansa ja tarraavat kaikien voimin kiinni.


Minusta kaikkein parhaiten onnistuneet kokemukset liittyivät lentämiseen. Sydän hakkasi ja aivot tulivat oikeasti huijatuksi. Laitteen ohjaaminen omaa tasapainoa muuttamalla lisää todentuntuisuutta.


PROTON KAHVILA


Proton yhteydessä on visuaalisesti erittäin kaunis kahvila. Kahvilaan on oma erillinen sisäänkäynti, joten ainakin se kannattaa käydä katsomassa, jos Noblessnerin alueella vierailet. Kahvilalla on indonesialainen visuaalinen teema, joka kaikkein parhaiten näkyy tyrmäävän hienona valaistuksena. Kahvilan valaisimet on valmistettu kalanpyydyksistä ja ne luovat erityisen tunnelman.


NOBLESSNER - ENTINEN SUKELLUSVENETELAKKA


Noblessnerin telakka-alue on rakennettu keisarillisen Venäjän erittäin salaiseksi sukellusvenetelakaksi. Alun perin paikalle piti tulla täysiverinen sotasatama. Alfred Nobelin pojanpoika Emanuel Nobel yhdessä yhtiökumppaninsa Arthur Lessnerin kanssa rakensikin siellä 12 sukellusvenettä Venäjän keisarille. Alueen oudolta kuulostava nimi tuleekin herrojen sukunimien yhdistelmästä. Viron itsenäistyttyä alueella rakennettiin pienempiä aluksia, neuvostoaikana alueella toimi korjaustelakka. Viron itsenäistyttyä telakkatoimintaa jatketiin vuoteen 2018 asti, jolloin valmistui viimeinen alus.


Noblessnerin alueen vanhat rakennukset on yksi kerrallaan korjattu yrityskäyttöön. Tälle kontrastina alueelle rakennetut asuinrakennukset ovat huippumodernejä. Yhdistelmä toimii yllättävän hyvin. Merenrannassa olevana ulkoilmakohteena sää on Noblessneria leimaava asia. Kun aurinko paistaa, Noblessner on mukava kävelykohde.


Aivan erityinen suositus Noblessneriin on Põhjala Tap Room, arkkitehtoonisesti hieno panimoravintola. Põhjalassa oluita sekä oluthanoja riittää ja ruoka on juurevaa hyvin laitettua teksasilaisttyyppistä barbeque-ruokaa. Varsinkin päiväsaikaan paikalle voi tulla myös lasten kanssa.


KAUPALLINEN YHTEISTYÖ


Vaikka vierailinkin Protossa Visit Tallinnan vieraana, mielipiteeni ovat vain ja ainoastaan omiani, eikä niitä voi ostaa.

bottom of page