top of page
  • Timo Kiviluoma

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

Kaupallinen yhteistyö Visit Tallinn ja Visit Estonia kanssa

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha on Tallinnan merkittävistä nähtävyyksistä yksi tuntemattomimmista. Moni on sen nähnyt yläilmoista Teletornista käsin, mutta paikalla ei ole tullut käytyä. Ja tämä on iso harmi, sillä vaikka et olisi erityinen viherpeukalo tai kukkafani, on valtavissa kokoelmissa niin sisällä kasvihuoneissa kuin laajoissa puutarhoissa kososlti nähtävää. Kasvitieteellinen puutarha on parhaimmillaan kesällä, jolloin pääsymaksu peritään alueen ulkoreunalla olevassa lipunmyyntikioskissa. Talviaikaan ulkoalueille pääsee ilman pääsymaksua.

Tallinnan kasvitieteellinen puutarha, Botanikaaed, perustettiin vuonna 1961 Viron tiedeakatemian alaisuuteen. Puutarhat ja kasvihuoneet avattiin yleisölle 1970-luvun alussa. 123 hehtaarin alueella sijaitsevassa kokonaisuudessa on peräti 4500 eri kasvilajia, joten koko puutarhan haltuun ottaminen yhdellä kertaa on mahdotonta.

Me olimme onnekkaita, sillä oppaaksemme saapui hiukan eksentrinen, puhuva kasvitietokirja Urmas Laansoo. Hän tietää ja tuntee paikaan kaikki kasvit. Hän puhuu varsin hyvää suomea ja kertoi todella mielenkiintoisia tarinoita niin kaktuksista, voikukista kuin hyvin harvinaisistakin kasveista. Itse en ole mikään erityinen kasvien tuntija enkä puutarhaihminen, mutta olipa kiinnostavaa kuunnella äärimmäisen asiantuntevia tarinoita. Ja aina, kun kasveja puhutellaan proniiminillä Hän, voi olla varma, että kyseessä on hyvin erityislaatuinen kasvi.

Urmas Laansoo, Tallinnan kasvitieellinen puutarha
Tallinnan kasvitieteellinen puutarha

Kaikkein parasta on, jos vierailupäivänä sää suosii, nurmikot eivät ole märät eikä toisaalta ole liian paahtava helle. Me olimme näin onnekkaita ja puolitoista tuntia hurahti helposti. Jos olet minua enemmän puutarhaihmisiä, eikä seurueessasi ole pitkästyviä aikuisia tai lapsia, varaa aikaa reilusti enemmän. Voit yhdistää puutarharetkeen myös viereisn Teletornin, kohteet ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Paikalle pääsee paikallisliikenteen bussilla, omalla autolla tai taksilla.

bottom of page