top of page
  • Timo Kiviluoma

Rummu Karjäär - kuin uhkaavatunnelmainen elokuvalavaste

Kaupallinen yhteistyö yhdessä Tallink, Visit Tallinn ja Visit Harjumaa kanssa.

Tallinnan ulkopuolella Harjumaan maakunnassa on yksi hämmentävimmistä matkailukohteista näillä main. Rummu Karjäär eli Rummun vankila ja kalkkikivilouhos, molemmat hylättyjä ja kalkkikivilouhos vieläpä vedellä täyttyneenä. Se on paikka, jossa luonto kamppailee ihmisen viime vuosisadalla luomaa täydellistä luontoa ja ihmisyyttä halveksivaa brutalismia vastaan. Paikka, jossa tuntuu siltä kuin astuisi sisään Blade Runner -elokuvan lavasteisiin. Paikka, jossa aurinkoisenakin päivänä on hiukan hyytävä tunnelma.

Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia
Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia

Rummuun perustettiin 1930-luvun lopulla vankila ja avolouhos kalkkikiven louhimista varten. Vangeista saatiin raskaaseen työhön ilmaista työvoimaa. Kalkkikiveä louhittiin vuosikymmenet ja avolouhos kasvoi valtaviin mittoihin, syvyyttäkin ehti kertyä enimmillään 60 metriä. Kun vankila ja louhos suljettiin vuosituhannen loppupuolella, vesi täytti nopeasti louhoksen. Veden alle jäivät niin rakennukset, työkoneet, pumppausvälineistö, puusto ja kaikki paikalla syntynyt romu. Vesi on pohjavettä, alkuaan täydellisen kirkasta. edelleenkin näkösyvyys on useita metrejä.

Kuten arvata saattaa, paikasta muodostui nopeasti suosittu sukellus- ja uintikohde paikallisille. Nykyään uiminen ja ennenkaikkea veteen hyppääminen on ehdottomasti kiellettyä, sillä vedessä olevan metalli- ja betoni-irtotavaran suuri määrä tekevät touhusta hengenvaarallista. Niin uimareille kuin sukeltajillekin on tapahtunut fataaleja onnettomuuksia.

Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia

Vankila- ja kaivosalueesta visuaalisesti kiinnostavin osa on myyty yksityiselle sijoittajalle. Alueella oli käynnissä purkutöitä, rannalla olevia rakennuksia oli jo purettu. Yksityisalue on myös periaatteessa suljettu puomein niin autoilijoilta kuin veneilijöiltäkin, mutta ainakin vieraillessamme paikalla oli sukeltajia oman auton kanssa ja mekin saavuimme paikalle läheiseltä lomakylältä vesitse,

Ilmeisesti alueelle on tarkoitus kehittää jotain muuta kuin vapaa-ajan toimintaa, joten paikalla kannattaa vierailla nyt, Paikalle ei pidä mennä ilman opasta. Me saavuimme paikalle läheisen lomakylän, Paekalda Puhekeskus, omistajien avustuksella. Heillä on luvat viedä vierailijoita alueelle ja he tuntevat veden alle jääneet rakennelmat. 15 hengen ryhmämme kyydittiin paikalle tätä tarkoitusta varten kyhätyllä laiturilautalla, jota perämoottori hitaasti työnsi paikalle.

Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia
Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia
Rummu Karjäär - Rummu Quarry - Estonia

Ennen sulkemista paikka on ollut kesäisin suosittu uimapaikka, mutta mitään palveluita tai esim. vessoja paikalla ei ole. Nyt autiona tunnelma oli aurinkoisenakin päivänä hiukan uhkaava, veden alle jääneet rakennelmat ja jyrkänteet olivat kuin elokuvalavasteesta. netissä on paljon kuvia Rummusta uimapaikkana ja sukelluskohteena, mutta vedenalaisteen vaarojen vuoksi ainakaan hylätyistä rakennuksista veteen hyppimistä ei voi suositella.

Disclaimer: Vierailin Rummussa kaupallisen yhteistyön merkeissä. Mielipiteeni ovat silti aina omiani eikä niitä voi ostaa.

bottom of page