top of page
  • Timo Kiviluoma

Suomenlinna Hostel

Kaupallinen yhteistyö Suomenlinnan Hoitokunnan kanssa.

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Osana Suomenlinnan retkeäni vietin yön Hostel Suomenlinnassa. Lue lisää kokemukseistani toisesta Suomenlinna-postauksesta täältä.

Hostelin ja hotellin ero voi äkkiseltään kuulostaa mitättömältä, Kummastakin vuokrataan tilapäinen paikka viettää yö tai useampi. Yöpaikan lisäksi asiaan kuuluu eri määrä palveluita, riippuen palvelukonseptista ja laatutasosta. Minä olen koukussa hotellien ilmapiiriin, niiden luomaan anonymiteettiin, toiseuteen ja tilapäisyyden tunteeseen. Arvostan myös kovasti kauneutta ja pienten asioiden toimivuutta. Hostellissa en ole yöpynyt sitten teini-iän. reretkeilymajoiksi niitä taidettiin silloin kutsua. Olinkin utelias sille, miten minä, luksukseen taipuvainen, kokisin hostellin. Toki tiesin, että luksuksesta ei olisi kyse, enkä mitään sen suuntaista odottanutkaan.

Leirikoululaisten tarpeisiin viritetty

Hostel Suomenlinna on Suomen Leirikouluyhdistyksen omistama ja operoima hostel. Se on peruskorjattu vanhaan punatiiliseen venäläiseen kansakouluun. Suurin osa Hostel Suomenlinnan majoittujista onkin leiri- tai rippikoululaisia sekä muita ryhmiä. Hostelin yläkerrassa sijaitsee erillisiä huoneita ja alakerrassa ryhmämajoitushuoneita. Ryhmille hostel järjestää palveluita tilauksen mukaan. Yksin matkustava voi tilata erikseen buffet-aamiaisen.

Minä yövyin yläkerran huoneessa, jossa oli parivuode. Parivuoteen lisäksi huoneessa oli tuoli ja pieni lipasto eikä oikestaan mitään muuta. Koska yläkerran huoneet on jälkikäteen rakennettu koulun vinttitilaan, on huoneisiin saatu pienet ikkunat puhkaisemalla ne kattoon. Samalla korotus ikkunan kohdalla melko jyrkästi laskevaan harjakattoon luo huoneeseen lisää tilaa. Ikkunoista näkyi taivas, tai siis olisi näkynyt, ellei ikkuna olisi ollut ulkopuolelta jäässä. Huoneessani ei ollut mahdollisuutta verholla peittää ikkunaa, mikä kesäaikaan voi aiheuttaa pimeyden puutteen vuoksi yllätyksen ainakin ulkomaalaisille. Huoneessa ei siis ollut vessaa tai suihkua, vaan ne ovat yhteiskäyttöisesti yläkerran aulassa, mieheille ja naisille kummallekin omansa. Pitkälle miehelle jyrkästi madaltuva harjakatto WC:ssä oli hankala.

Yhteisöllisyys erottaa hostelin hotellista

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Kun naapurihuoneen asukas laittoi illalla intialaista ruokaa yläkerran aulassa sijaitsevassa keittiössä, koko yläkerran, myös minun huoneeni, täytti ruoantuoksu. Aamulla ensimmäinen aamiaista itselleen laittava tuli samaiseen paikkaan jo ennen seitsemää ja kahvinkeittimen porina ja mikroaaltouunin kilahdukset kantautuivat varmasti kaikkiin yläkerran huoneisiin. Minun yöpyessäni hostel oli lähes tyhjä ja voin vain kuvitella, kuinka talo on täynnä elämän ääniä aamusta iltaan. Pakotettu yhteisöllisyys onkin se suurin hotellin ja hostellin erottava asia. Osa yksinään matkustavista valitsee hostelin sen edullisen hinnan vuoksi, osa hakee myös tätä yhteisöllisyyttä.

Aamiaista, kunhan lautta saapuu

Hostel Suomenlinna, Helsinki

Olin sopinut aamiaisen ajaksi klo 8.30. Olisin kuulemma ainoa sinä aamuna aamiaisen varannut. Vähän ennen puolta yhdeksää sain kännykkääni viestin, että aamiaistarjoilun järjestävä, ja siis keittiön avaimen haltija, onkin myöhästynyt lautasta. Saaressa kun ollaan, elämää rytmittävät lauttojen aikataulut. Minulla ei ollut kiire ja jäin odottamaan. Runsas aamiaisbuffet järjestyikin nopeasti lautan saavuttua. Itseäni hiukan mietitytti, että kun olin ainoa aamiaisvieras, niin oliko kokonaisen aamiaisbuffetin pystyttäminen minua varten niin kestävän kehityksen mukaista, kuin mitä hostellin kirjattuihin arvoihin kuuluu. Buffett oli kuitenkin hyvä ja täysin verrannollinen perushotellien aamiaistarjoiluihin.

Mutta pidinkö kokemuksestani ja suosittelisinko? Omassa sarjassaan Hostel Suomenlinna on varmasti hyvä sellainen. Siitä kertoo myös se, että Hostel Suomenlinna on valittu vuoden 2018 hosteliksi Suomessa. Hotelli se ei ole, eikä siltä pidä hotellitoiminnan ideologiaakaan odottaa. Jos pidät yhteisöllisyydestä ja haluat selviätä hotelleja halvemmalla, hostel voi olla sinulle sopiva. Hostel Suomenlinna on kevät- ja kesäaikaan varattuna pitkälti ryhmille, mutta talviaikaan tilaa on enemmän.

Disclaimer: Yövyin Hostel Suomenlinnassa Suomenlinnan Hoitokunnan kutsusta . Mielipiteeni ovat kuitenkin aina minun, eikä niitä voi ostaa. Haluatko hotellibloggaaja Timo Kiviluoma arvioivan edustamasi hotellin? Ota yhteyttä!

bottom of page