TRAVEL WITH TIMO
Hotel
Cruise
Magazine.
Kolme erilaista Georgiaa
Vietin viikon Georgiassa toukokuussa 2025 maan turismiviranomaisen vieraana. Georgia, joka aiemmin tunnettiin Suomessa Gruusiana, itsenäistyi uudestaan Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991, mutta kommunismin laahus vaikuttaa edelleenkin eikä muutos ole kohdellut kaikkia georgialaisia tasapuolisesti. Tuloerot ovat valtavia ja etenkin maaseudulla näkee paljon neuvostoaikaisia autoja ja maatalouskoneita. Georgiassa on ollut viime aikoina hiukan levotonta, mutta matkailijalle levottomuudet eivät oikeastaan näy eikä niihin Tbilisin ulkopuolella törmää ollenkaan. Kiersimme maata laajalti ja näimme kolme hyvin erilaista Georgiaa.

Ensimmäinen Georgia: hurmaava Tbilisi
Kura-joen varrella sijaitseva Tbilisi on ollut alueensa keskus jo vähintään 1500 vuoden ajan. Oivallisen sijaintinsa takia valloittajat ovat saapuneet kaikista suunnista ja jättäneet vaikutteensa kaupunkiin. Tbilisissä näkee vaurautta, mutta myös rappioromantiikkaa. Kaupungissa yritetään suojella 1500-vuotista kerroksellista historiaa, mikä tarkoittaa samalla, että kaupungissa on myös paljon hyvin huonossa kunnossa olevia kauniita rakennuksia.
Tbilisin viehätys löytyy parhaiten kävelemällä pitkin poikin kaupunkia. Kaupungissa on helppo suunnistaa, kunhan vain tietää kummalla puolen jokea on. Ainoa haitta kävelevälle turistille on mäkinen maasto; kipuamista riittää.
Tbillisin kulkukoirat ovat olennainen osa Tbilisin viehätystä. Vaikka koirat ovat kulkukoiria, niistä huolehditaan ja ne ovat silminnähden hyvävoimaisia. Merkki korvassa kertoo, että koira on rokotettu ja steriloitu. Anna Koskela kertoo blogissaan enemmän koirista, niihin liittyvästä legendasta ja koirista huolehtimisesta.
Rakennetuista turistinähtävyyksistä suosittelen kaupungin ulkopuolella olevaa The Chronicle of Georgiaa. 16 valtavaa kivipylvästä Keeni-kukkulan laella kertoo Georgian historiasta. Kukkulalta on myös hienot näkymät ympäristöönsä.
Lue lisää Tbilisistä ja siellä kuljeskelusta Eveliinan blogista.




Toinen Georgia: perinteikäs viinialue
Kakheti on Georgian itäosien tunnetuin viinialue. Viininviljelyllä alueella on todellakin perinteitä, sillä viiniä on viljelty alueella jo 8000 vuoden ajan. Nykyisin alue on tunnettu viiniturismialue. Perinteisesti viiniä on valmistettu maahan upotetuissa saviruukuissa, jossa ne käyvät ja jossa niitä käymisen ajan käsitellään. Tapa on pitänyt pintansa modernin viininvalmistuksen ohella, etenkin pienemmät viininvalmistajat käyttävät tätä perinnemenetelmää. Perinteisessä valmistustavassa rypäleiden ja siemenet jätetään myös kypsytysastiaan, tämä antaa georgialaiselle viinille tanniinisen ominaismaun.
Etenkin maaseudulla uskonnolla on suuri merkitys paikallisten ihmisten elämässä. Uskonto leimaa kulttuuria, juhlaa ja arkea. Suurin osa väestöstä onkin ortodokseja, kristinusko on ollut valtauskonto jo 300-luvulta alkaen Georgian valtiota edeltäneessä Iberian kuningaskunnassa. Uskonto on myös jatkuvuuden tae, etenkin suhteessa valloittajiin ja heidän uskontoihinsa. Useammassakin naapurimaassa islam on valtauskonto, mutta vuoristot ja muut luonnonesteet pitävät kansat uskontoineen erillään.
Samalle kiertomatkalle osallistuneen Marin artikkelissa enemmän Kakhetin alueesta, luostareista ja kylistä.



Kolmas Georgia: lumihuippuinen vuoristo
Lumihuippuinen Kaukasus-vuoristo on ylittämätön vuorijono, joka erottaa Euroopan Aasiasta. Se kulkee Georgian pohjoisrajalla ja on luontainen este valloittajille ja myös uskonnoille. Me matkasimme Tbilisistä Tsepantsmindan (ent Kazpegi) kylään lumihuippuisten vuorten väliin. Tbilisistä lähtien kipusimme yhä ylemmäs, kunnes saavutimme tien korkeimmin kohdan, Jvari Mountain Pass, 2396 metriä. Täällä on paitsi korkeimman kohdan pylväs, myös saksalaisten sotavankien hautausmaa.
Lähellä on myös yksi Georgian kuvatuimmista paikoista, Gudaurin ystävyyden monumentti. Se on suuri puolikaaren muotoinen monumentti, rakennettu Georgian ja Neuvostoliiton ystävyyden kunniaksi. Monumentti itsessään on kiinnostava, mutta siellä on ennenkaikkea reitin kuvauksellisimmat maisemat.
Tsepantsmindan kylä on solassa kahden vuorijonon välissä. Vuorenhuiput jäävät pilvien yläpuolille ja maisemat ovat kertakaikkisen huikaisevat jokaiseen suuntaan. Kylä itsessään ei ole pittoreskilla tavalla kaunis, käytännöllisyys ohittaa tyylikkyyden. Hämmentävästi joka puolella oli kovin roskaista, rakennusjätteet jäävät niille sijoilleen ja ympäristön viimeistelyyn ei panosteta. Talvella onneksi lumi peittää ja pehmentää maiseman.
Samalle kiertomatkalle osallistuneet Ne Tammelat kertovat blogissaan enemmän vuoristosta ja muistakin matkamme kohteista.



Georgian matkan hotellit
Yövyimme Georgiassa kolmessa eri hyvätasoisessa hotellissa. Kaikissa hotelleissa oli historian kerrostumia, joko Neuvostoliiton tai keisarillisen Venäjän ajalta, joita täydellisissä remonteissa oli säilytetty muistumina. Lue erilliset artikkelit kustakin hotellista
Radisson Blu Iveria Tbilisi – tornihotelli Tbilisin keskustassa
Rooms Hotel Kazpegi – hylätystä neuvosto-sanatoriumista luksushotelliksi
Tsinandali Estate, viinialueen paras hotelli
Georgialainen ruoka
Georgiassa eletään syömistä varten. Saimme jopa yliannoksen perinneruoasta, niin fine dining -muodossa kuin mökkilounaana. Georgialaisen perinnekeittiön ideana on kattaa pöytä niin täyteen vateja, että ne menevät päällekkäin, syödä viedä senkin jälkeen, kun ei enää jaksa ja juoda viiniä vielä senkin jälkeen. Georgialaisen maustamisen pyhä kolminaisuus koostuu saksanpähkinästä, korianterista ja valkosipulista. Vaikka ruoka on kasvisvoittoista, useimmissa perinneruoissa on myös lihaa. Liha ei useimmiten ole filettä, vaan mukana on myös luita ja rasvaa, makua antamassa.
Suositus
Georgiassa on jäljellä vielä aitoutta, joka ajoittain näyttäytyy tylynä palvelukulttuurina, mutta toisessa hetkessä sydämellisenä vieraanvaraisuutena. Kontrastit ovat isoja, etenkin Tbilisin ulkopuolella. Ulkoilmaihmiselle niin itäisen Georgian viinialue kuin pohjoisen vuoristo tarjoavat paljon. Viini on Georgiassa elämää suurempaa, joten Kakhetin viinialuetta voi suositella viiniharrastajille.
Kaupallinen yhteistyö
Vaikka vierailinkin Georgiassa maan turismiviranomaisen vieraana, mielipiteeni ovat vain ja ainoastaan omiani.