top of page
Nizzan Karnevaalit 2020

NIZZAN KARNEVAALI

Nizzan karnevaali on yksi maailman kolmesta suureimmasta karnevaalista. Sen historia juontaa aina keskiajalle asti.

Timo Kiviluoma 1.3.2020

 

Nizzan Karnevaali on yksi maailman kolmesta suurimmasta karnevaalitapahtumasta Venetsian ja Rion karnevaalien ohella. Nizzan Karnevaalin historia juontaa keskiajalle, ensimmäiset maininnat karnevaaleista on vuodelta 1294. Sana karnevaali tulee latinan kielen sanasta "carnelevare", joka tarkoittaa lihasta luopumista. Juhlalla onkin uskonnolliset juuret, katolinen kirkko vaatii lihasta luopumista paaston ajaksi ja ihmiset viettivät lihajuhlia ennen paastoamista.

 

1800-luvun loppu oli merkittävää aikaa niin Nizzan matkailun kasvun kuin Nizzan karnevaalien kannalta. Pariisin levottomuudet pelottivat varakkaita lomanviettäjiä ja Nizzan suosio vakaana ja rauhallisena alueena kasvatti sen suosiota. Vuodesta 1830 alkaen karnevaaleilla on järjestetty paraati ja vuodesta 1873 juhlilla on ollut järjestelytoimikunta.

Karnevaaleilla on vuosittaain vaihtuva teema, vuonna 2020 teemana oli Muodin kuningas. Karnevaalien kuningas on suurin ja näyttävin karnevaalivaunu. Kuningas on karnevaaleilla merkittävä tekijä, hän "valvoo" karnevaalien onnistumista karnevaaalien ajan Place Masséna -aukiolla. Karnevaalien lopuksi kuningas kuitenkin poltetaan rannalla.

KULKUEET

Karnevaaleilla on sekä päivällä järjestettävä kukkaparaati että illalla pidettävä varsinainen paraati. Kaksiviikkoisena karnevaaliaikana kumpikin paraati järjestetään useita kertoja, vuonna 2020 viisi kertaa. Tänä vuonna karnevaalien loppua varjosti korona-viruksen uhka, karnevaalien viimeisen päivän paraatit peruutettiin samaan aikaan kun Euroopassa peruutetiin useita suurtapahtumia. Myös jälkimmäisen viikon kukkaisparaati, johon olin suunnitellut meneväni, peruutetiin myrskytuulen vuoksi. Näin siis vain iltaparaatin, mutta juuri iltaparaati on kaikkein suosituin ja johon uhrataan kaikkein eniten vaivaa.

Paraati alkoi klo 21 illalla ja keväisen lämmin päivä vaihtui nopeasti viilenevään iltaan ja yöhön. Paraatia voi katsella joko kalliimmilta istumapakoilta Place Masséna -aukiolla tai selvästi halvemmilla seisomapaikoilta muualla karnevaalireitin varrella. Minä olin itse reitin varrella seisomapaikalla, mikä oli kuvien ottamisen kannalta hyvä ratkaisu. Minä seisoin kadun reunakivellä ja paraativaunut ja niiden välissä kulkeneet esiintyjät ja tanssijat ohittivat minut metrin päästä. Todella taidokkaasti valmistettuja karnevaalivaunuja oli vuonna 2020 17 kappaletta. Paraati kesti parisen tuntia ja vaikka ilta kylmeni selvästi, poiskaan ei malttanut lähteä kun kulman takaa tuli toinen toistaan näyttävämpiä karnevaalivaunuja ja esiintyjäryhmiä.

 

Turisteja on talvikaudella Nizzassa huomattavasti vähemmän ja hotellihinnat ovat selvästi kesäkautta alhaisemmat. Suosittelenkin Nizzaa talvikohteeksi, jos uima-altaan äärellä rentoutuminen ei ole lomaan liittyvä välttämätön rentoutumisen tapa. Palmut kuitenkin huojuvat Nizzassa talvellakin ja aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Nizzan Karnevaalien lisäksi samaan aikaan järjestetään Mentonin Sitruunafestivaalit, joten tämä kaksiviikkoinen on mitä parhain aika kaupunkilomailla hurmaavassa Nizzassa.

 

Seuraavan kerran karnevaali järjestetään vuonna 2022 teemalla "King of animals"

 

Nizzan karnevaalien nettisivut täällä.

bottom of page