top of page
Viking Gabriella - junior suite

Viking Gabriella

luksusta risteilyyn

Valitsemalla vähän parempaa ruotsinristeily muuttuu luksuskokemuksesi.

Timo Kiviluoma 13.4.2022

Kaupallinen yhteistyö Viking Line kanssa.

 

Ruotsinristeily on pitänyt pintansa suomalaisten ulkomaanmatkojen joukossa. Erityisesti lapsiperheille risteily on se  helpompi ulkomaanmatka, mutta aikuisillekin laivamatkassa on yhä tenhoa. Lue suositukseni ja käytännön vinkit risteilykokemuksen ja Tukholma-päivän parantamiseksi tästä Viking Gabriella kokemuksia avaavasta artikkelista.

LUKSUSHYTTI 11. KANNELTA

Ruotsinlaivoillakin on välimerenristeilijöistä tuttuja parvekehyttejä. Viking Gabriellalla nämä hytit sijaitsevat omassa rauhassaan 11. kannella. Olen yöpynyt sekä Lux Seaside Premium Balcony -hytissä että SUM Junior Suite Balcony -hytissä. On vähän makuasia, kumpaa pitää parempana, Lux Seaside Premium Balcony on hiukan pienempi, mutta avarampi, SUM Junior Suite Balcony on isompi, mutta jaettuna kahteen tilaan. Jos matkaseurueeseesi kuuluu muitenkin kuin sinä tai kumppanisi, juniorsviitti mahdollistaa kaikille hiukan enemmän erillisyyttä ja nukkumisrauhaa. Näiden kahden hytin hintaan sisältyy erinomaiset aamiaiset à la carte -ravintolassa sekä hytin jääkaapin juomat. 

Mutta miksi parveke Itämeren risteilylle, eikö sen käyttö ole hyvin rajattua? Pimeään ja kylmään vuodenaikaan näin onkin, mutta jo maaliskuussa parvekkeen isoista ikkunoista sisään tulviva valo ja merimaisema ovat hurmaavia. Kesäaikaan parvekkeella voi viettää aikaa laivan lähdettyä merellekin, mutta jo keväisin ja myöhään syksyisin satamassa oloaikana aurinkoisina päivinä parvekkeella on lämmintä, edellyttäen etttä parveke on auringon puolella. Tupakoitsijoilla on tietysti parvekkeelle käyttöä kaikkina vuodenaikoina.

 

Molemmat Viking Line Gabriella hytit oheissa videoissa.

PREMIUM-AAMIAINEN RAUHALLISESSA YMPÄRISTÖSSÄ

Laivalla voi syödä aamiaista buffetissa, mutta ehdottomasti suosittelen premium-aamiaista, vaikka valitsemaasi hyttiluokkaan se ei kuuluisikaan. Viking Line premium-aamiainen tarjoillaan à la carte -ravintolassa tyylikäässä ympäristössä osittain pöytiin tarjoiltuna. Lämmin ruoka tilataan listalta, kahvi ja kuohuviini tarjoillaan pöytään. Noutopöydästä löytyy mm. tuorepuristettua appelisiinimehua, prinsessakakkua, premium-leikkeleitä, mätiä valmiiksi annosteltuna ja kaiken kruununa helppokäyttöinen vohvelikone.

Pidän Viking Gabriellan premium-aamiaista parhaiden hotelliaamiaisten veroisena, ellei parempana. Ja kun syö aamulla runsaan aamiaisen, pärjää sillä pitkälle iltapäivään.

ILLALLINEN À LA CARTE -RAVINTOLASSA

Jos ruoka ja syöminen on sinulle tärkein risteilyn valintakriteeri, Viking Line on ehdoton valintasi. Laivoilla ruokaan suhteudutaaan intohimoisesti, annokset ja kattaukset ovat kauniita ja makuyhdistelmät oivallisia. À la carte -ravintolan erikoisuus on seafood bar; runsas valikoima merenantimia, joista kokki kokoaa erilaisia äyriäisvateja tai pienempiä annoksia. Jos kaikki seurueessa voivat syödä mereneläviä, on äyriäisvati myös hauska ja erinomainen tapa seurustella pari tuntia. Jos simpukat, katkaravut ja osterit eivät maistu, löytyy listalta perinteisempiäkin ravintolaruokia.

Vuosikymmeniä sitten laivalle lähdettiin syömään ruokia, joita ei siihen aikaan maista saanut. Äyriäisvati on tänäkin päivänä sellainen erityisyys, jota ainakaan Helsingin ulkopuolella ei säännöllisesti ole ravintoloista saatavilla. Minusta kokemus oli hauska ja erilaisten äyriäisten määrä erittäin runsas. Äyriäisvati kannattaa tilata pöytävarauksen yhteydessä ennakkoon.

Viking Gabriella - äyriäisvati

TUKHOLMASSA EHTII MUSEOON

Tukholman risteilyllä laiva on satamassa kuutisen tuntia. Aikaa on sen verran niukalti, että pieni etukäteisuunnittelu päivän tekemisistä on paikallaan. Slussenin alueen valtavat ja edelleenjatkuvat laaja-alaiset uudistustyöt tekevät vanhaan kaupunkiin tai Södermalmille kävelemisestä ikävähkön kokemuksen, erityisesti lastenrattaiden kanssa. Uudistustyön oletetaaan kestävän vuoteen 2025 asti.

Hyvä vaihtoehto liikkumiselle onkin kaupunkilaiva M/S Emelie, jonka kyytiin pääsee melko läheltä Viking Linen terminaalia Masthamnista. Lautalla pääsee Djurgårdeniin sekä keskustaan Nybroplanille. Jos sää suosii, laivan kannelta voi katsella maisemia, mutta huonolla säällä voi mennä sateelta suojaan laivan sisäosiin. Erityisesti lapsille M/S Emelie on ohjelmanumero itsessään. Lauttaliput voi kätevästi ostaa risteilyn yhteydessä.

Minulle hyvä Tukholma-päivä tarkoittaa yhtä museokohdetta, kahvilaa ja kiireetöntä kävelyä. Etenkin Djurgårdenissa on paljon kiinnostavia kohteita, mm. Abba-museo, Vasa-laivan museo tai vaikka Viikinki-museo. Erityisesti lasten kanssa ei kannatakaan ahtaa päivään liikaa ohjelmaa. Ja aina hyvä vaihtoehto on Fotografiska, joka sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Viking Linen terminaalista.

Lue lisää Tukholman risteilystä Viking Linen nettisivuilta.

Katso lisää kuvia täältä.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Olen risteillyt Tukholmaan viime vuosina omalla rahalla, pressimatkoilla sekä kaupallisen yhtesityön merkeissä. Mielipiteeni ovat silti vain ja ainoastaan omiani, ne eivät ole myytävissä.

LÄHTISITKÖ VÄLIMERELLE?

Välimerenristeily on ruokaa rakastavalle matkaajalle se juttu. Kohtuullisella budjetilla saa erittäin korkeatasoisen kokemuksen. Lue artikkelistani 10 vinkkiä välimerenristeilyn valintaan. Aivan erityisesti ajattelin ensikertalaista artikkelia kirjoittaessani.

10 vinkkiä välimerenristeilyn valintaan

Lisää risteilykokemuksia löydät TÄÄLTÄ

bottom of page