top of page
Scandic Grand Central Helsinki - Junior Suite

Scandic Grand Central helsinki

Scandic Grand Centralia voi suositella aikuisille - erityisesti viipyilevään staycation-tyyppiseen oleiluun.

Kaupallinen yhteistyö Scandic Hotels kanssa.

Timo Kiviluoma 19.5.2021

 

Scandic Grand Central on Helsingin uusin hotelli. Se sijaitsee Helsingin rautatieasemalla ja on sanerrattu Eliel Saarisen jo 1800-luvun lopulla suunnittelemaan ja 1900-luvun alussa rakennettuun sekä vuonna 1938 laajennettuun Rautatiehallituksen hallintorakennukseen, sittemmin VR-yhtymän pääkonttoriin.. Rakennuksen Kaisaniemen puoleiseen päätyyn on rakennettu soikea, hyvin tyyliin sopiva uudisrakennus.

 

Vanhan osan pitkään kestänyttä peruskorjausta vahti tiukasti Museovirasto, onhan koko julkisivu, tuloaula, portaikko ja osa huoneista rakennussuojeltuja. Suojelu aiheutti paljon ylimääräistä työtä, mm, ikkunat ovat alkuperäiset ja kaikki yli 4000 ikkunanpokaa onkin kunnostettu käsin. Vanhan osan koristemaalaukset on entistetty ja rakennustyön yhteydessä maalipintoja poistamalla on löydetty alkuperäisiä värisävyjä, jotka toistuvat hotellissa nykyäänkin.

HOTELLI JA HUONEET

Scandic Grand Central -hotellissa on 491 huonetta. Vanhan osan huoneet on rakennettu toimistohuoneisiin ja lähes jokainen huone on hiukan eri kokoinen ja -muotoinen. Rakennuksen tyyliä voisi luonnehtia myöhäisjugendiksi ta "Saarisen jugendiksi" Tämä näkyy mm. kuvioinnissa ja koristeiden porrastuksellisuudessa. Rakennustöiden yhteydessä toisen kerroksen aulasta löytyi myös vanhat opastetaulut, joissa opastetaan niin suomeksi kuin ruotsiksikin johtajien työhuoneiden sijainnista.

 

Pääsin tutustumiskierroksella katsomaan erilaisia huoneita. Vanhaan osaan rakennetut huoneet ovat tyyliltään klassisia ja osittain hyvin korkeita. Huoneiden väriskääla on vallalla olevaa hotellisisustuksen nykytyyliä tummempi ja värisävyt ovat maanläheisiä. Huoneista aukeaa monelle uusia näkymiä Helsinkiin, minun huoneestani näkyi Kansallisteatterin kaunis kattokupoli. Hotellissa kiinnittää huomiota myös hiljaisuus. Rakennuksen paksut ulkoseinät ja muut eristysratkaisut sulkevat viereisten rautatieaseman, bussiterminaalin ja lähistön rakennustyömaiden melun kokonaan pois.

Itse yövyin Junior Suitessa. Se on suuri hotellihuone, jossa on reilunkokoinen kylpyhuone. Huoneen kalusteet ja värisävyt olivat tavattoman kauniita, kokonaisuus oli hyvin harmoninen. Kierroksellamme mielleeni jäi myös Superior Plus -huonetyypin jännittävä kaareva huonemalli ja valtavat ikkunat sekä sviiteissä olevien yllättävän tilavien saunojen tumma värimaailma.

AAMIAINEN

Kaikissa Scandic-hotelleissa aamiaiskonseptia leimaa terveysteema. Tämä teema jakaa mielipiteitä, eivätkä kaikki ole sen kaikenkattavuudesta erityisen innoissaan. Se kun osittain latistaa hotellielämään kuuluvaa turmeltuneiduuden illuusiota. Grand Centralissa konseptin mukaista valikoimaa on täydennetty ja mm. leivät paistetaan aamiaissalissa olevalla uunilla. Aamiainen onkin hyvin runsas ja sen avulla pärjää pitkälle iltapäivään.

Aivan erityisesti pidin aamistilasta ja sen liittymisestä muihin ravintolatiloihin. Suurten hotellien aamisaika on joskus melkoisen hermostuttava ja jopa kaoottinen tapahtuma suuren yhtäaikaisen aamiasvierasmäärän vuoksi. Grand Centralissa tätä ongelmaa on ratkottu jakamalla aamiaistila useisiin pienempiin huoneisiin, mahdollistamalla liittymät muihin ravintolatiloihin sekä rakentamalla kokonaan uusi todella kaunis lasiveranta rakennuksen sisäpihalle. Atrium-pihalla on myös terassialue, joten jos Helsingin sää suo, voi aamiaista nauttiaa myös ulkona.

KENELLE ERITYISESTI?

Scandic Grand Central Helsinki -hotellia voi suositella aikuisille, erityisesti viipyilevään staycation-tyyppiseen oleiluun. Hotellissa on niin paljon nähtävää designin ja klassisen tyylin ystäville, että yksityiskohtein katselemiseen kannattaa varata aikaa. Hotellin vastaanotosta saa omatoimiselle tutustumiskierrokselle ohjemonisteeen, jonka avulla merkittävästä design-historiasta saa enemmän irti. Jos Helsingin matkan syy on Kansallisteatteri, Ateneum tai Töölönlahden kulttuurilaitokset, on Grand Central hyvä majapaikka.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

 

Vaikka yövyinkin Scandic Grand Centralissa heidän vieraanaan kaupallisen yhteistyön merkeissä, mielipiteeni ovat vain ja ainoastaan omiani eikä niitä voi ostaa.

 

Scandic Grand Central Helsinki -nettisivut

Lisää kuvia hotellista, huoneista ja aamiaisesta täältä

bottom of page