top of page
Pompeii - Naples - Italy

POMPEIJI

TUHKAAN HAUTAUTUNUT KAUPUNKI

Pompeji hautautui tuhkaan 2000 vuotta sitten ja unohtui. Kaivausten alettua 1748 tuhkan alta paljastui hyvin säilyneet rauniot

Timo Kiviluoma 20.10.2021

 

Pompeii. Eli Pompeiji tai Pompeji suomeksi.

Pompeii sijaitsee Napolin esikaupunkialueella. Olin opastetulle retkellä Pompeiissa ja täytyy sanoa, että ilman opastusta Pompeiista ei ihan kauheasti olisi saanut irti. Erinomainen oppaamme Claudio oli itse Pompeiista, tiesi kaikesta kaiken ja kertoi tarinoita 2000 vuoden takaisesta oletetusta elämästä. Pompeiihin pääsee myös Napolista paikallisjunalla

 

VESUVIUS HAUTASI POMPEIIN TUHKAAN 2000 VUOTTA SITTEN


Pompeii on Vesuviuksen juurella ja kun tulivuori vuonna 79 purkautui, Pompeiin kannalta epäonnekkaasti tuulet olivat kaupunkiin päin. Nimittäin Vesuviuksesta ei valunut laavaa vaan nousi jättimäinen tuulen kuljettama tuhkapilvi. On arvioitu, että jopa 100 miljoonaa tonnia hohkakiveä ja tuhkaa purkautui tulivuoresta ja peitti Pompeiin viikkojen tai kuukausien aikana jopa 5 metrin tuhkakerrokseen.

Ihniset eivät tuohon aikaan tienneet, mikä tulivuori on, ja vaikka aikaa evakuoitumiselle olisi ollut, 2000-3000 kaupunkilaista kuoli myrkkykaasuihin. osa kuolleista oli kaupunkiin purkauksen jälkeen palanneita ryöstelijöitä. Pompeii oli aikansa roomalainen suurkaupunki, jossa eli ehkä jopa 20 000 asukasta, joista 30-40% orjia.

 

TUHKAN ALLA PIILOSSA VUOTEEN 1748 ASTI

Pompeijin erityisarvo on siinä, että se on kokonainen kaupunki teattereineen, areenoineen, asumuksineen, katuineen ja palveluineen. Tuhkan alla suojassa se ja naapurikylät saivat olla piilossa vuoteen 1748 asti, jonka jälkeen arkeologiset kaivaukset ovat olleet enemmän tai vähemmän järjestelmällisiä. Kolmasosa koko kaupungin alueesta on edelleen kaivamatta esiin, eikä tiedetä, mitä vielä voi löytyä.

Itseäni hämmästytti eniten kaupungin laajuus. Pompeii jakaantuu yhdeksään kaupunginosaan eikä kaikkia ehdi yhdellä kertaa järkevästi nähdä. Hyvä opas osaa valita päiväretkelle sopivan annoksen historiaa ja tärkeimpiä kohteita. Säilyneitten seinämaalausten värikkyys ja kuvailevuus on myös hämmästyttävää. 

 

Pompeiilaisten elämä vaikuttaa olleen hyvin modernia ja hedonistista, jopa elostelevaa. Pompeii onkin tunnettu suorasukaisen eroottisista seinämaalauksistaan, joita pidettiin pitkään niin paheellisena, ettei niitä näytetty naisille ja lapsille. Roomalaisten viehtymys kylpemiseen johti myös Pompeiissa vesijohtoihin ja akveduketeihin perustuvan insinööritaidon kukoistukseen.

 

Hämmästyttävää on myös se, että vaikka Vesuvius on edelleen aktiivinen tulivuori ja voi purkautua milloin vain, sen vaikutuspiirissä asuu yli 3 miljoonaa ihmistä, sadatuhannet suoraan vaaravyöhykkeellä. Euroopan tiheimmin asutut alueet sijaitsevat Napolin esikaupungeissa juuri Vesuviuksen puolella kaupunkia. Jos olet liikkeellä Napolin suunnassa, Pompeiita voi ehdottomasti suositella, jos mukulakivillä kävely ja portaat eivät tuota ongelmia. Parkkipaikalta raunioalueelle on vajaan kilometrin kävelymatka.

Lisää kuvia löydät kuvagalleriasta.

bottom of page