top of page
Norwegian Epic 2022

NORWEGIAN EPIC LÄNTISELLÄ VÄLIMERELLÄ

Norwegian Cruise Line on tunnettu merten parhaasta ravintola- ja baarimeiningistä. Mutta mitä muuta Epicillä tapahtuu?

Timo Kiviluoma 9.10.2022

Kaupallinen yhteistyö Elämys Cruises kanssa.

 

Norwegian Epic oli lomakotimme viikon ajan syyskuussa 2022. Välimeren risteily alkoi Barcelonan risteilysatamasta ja sinne se myös päättyi. Välisatamia olivat mm. Ajaccio Korsikalla, Napoli ja Cannes. Syyskuu on suosikkikuukauteni välimerenristeilyä ajatellen. Keskieurooppalaiset ovat lomansa viettäneet ja lapset ovat palanneet kouluun; turistien määrä on merkittävästi pienempi kuin elokuussa. Sää on suomalaisittain kesäinen, joskin kaikkein kuumin helleilma on väistynyt. Risteilyaluksilla matkustajamäärä on jo vähäisempi ja risteily-yhtiöiden alennusmyyntikampanjat pyörivät täysillä.

Valitsimme tällä kertaa Norwegian Epicin juuri erittäin hyvin tarjousten vuoksi. Kun yhtä aikaa sai hyvitystä lentohinnasta, alennusta hyttihinnasta ja laivalla käytössä olevia palveluita pilkkahintaan, oli risteilyn kokonaishinta hyvin kohtuullinen. Olin myös utelias tsekkaamaan, mitä NCL:n Freestyle Cruising -konsepti oikeasti tarkoitti, etenkin verrattuna Royal Caribbeaniin. Halusin myös kartuttaa Välimeren risteily kokemuksia.

EPICIN AINUTLAATUINEN HYTTIDESIGN

Norwegian Epic on ainutlaatuinen laiva hyttidesignissaan. Ainutlaatuinen niin NCL:n laivastossa kuin muidenkin risteilyvarustamojen joukossa.

 

Laivahytit kootaan telakalla moduleista, ikään kuin legopalikoista. Yleensä suihku + wc on yksi moduli, mutta Epicillä huurrelaisisa moduleita on kaksi: WC on omansa ja suihku omansa. Lisäksi käsienpesuallas on moduleitten ulkopuolella hytin puolella. Järjestelyssä on hyviäkin puolia, mm. wc:n lattia ei kastu suihkussa käydessä. Mutta etenkin huurrelasinen ovielementti voi olla kiusallinen, etenkin, jos parisuhde on tuore tai risteilyllä ollaan kavereiden kesken. Lasiovi ei eristä ääntä käytännössä ollenkaan ja etenkin pöntöllä istuvan hahmo näkyy figuurina huurretun oven läpi. 

Norwegian Epic on sikälikin ainutlaatuinen risteilyalus, että siellä ei ole ollenkaan ikkunallisia ulkohyttejä ilman parveketta. Sisähyttejä on, myös sinkkuhyttejä, ja erilaisia parvekehyttejä paljon. Minusta parvekehytti on viikon matkalla lähes välttämätön, etenkin parhaana lomasesonkina kun laiva on täynnä. Meidän parvekehytti oli jopa tilava kahdelle aikuiselle tavaroineen ja parvekkeella oli kiva katsella merta etenkin satamastalähdön aikoihin. Hytissä olevaan sohvaan olisi saanut lisävuoteen, mutta sitten hytti olisikin ollut ahdas. En myöskään kovin pitkää teinipoikaa majoittaisi viikoksi sohvalle.

 

Lisää hyttikuvia täällä:.

Norwegian Epic - Balcony stateroom
Norwegian Epic - balcony stateroom

MERTEN RENNOIN RAVINTOLA- JA BAARITUNNELMA

Norwegian Cruise Line on ylpeä kehittämästään Freestyle Cruising -konseptista. Konsepti tarkoittaa lyhykäisesti sitä, että matkustaja päättää, milloin ja missä syö sekä miten pukeutuu illalla laivalla. Toki poikkeuksiakin on, muutamissa ravintoloissa vaaditaan casual-pukeutumista ja joihinkin pienempiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus. Mutta muuten voi antaa laivaelämän viedä. Syömään voi mennä ilman varausta ja ainakin offseason -aikana jonottamatta. Ravintolasta voi aterian jälkeen lähteä viinilasi kädessä kohti seuraavaa baaria tai teatteria.

Me kävimme viikon aikana laivan kummassakin pääravintolassa, buffetravintolassa, ulkobuffetissa, grilliravintolassa sekä italialaisessa ja ranskalaisessa ravintolassa. Italialainen ja varsinkin ranskalainen ravintola olivat fine dining -ravintoloita, buffetit hyvin rentoja ja pääravintolat siltä väliltä. Kaikissa ravintoloissa niin ruoka kuin palvelu olivat ensiluokkaisia, palvelu jopa suomalaisittain hieman nolostuttavan huomaavaista.

Laivalla on valtavasti baareja ja kahviloita. Tämä korostaa juomapaketin hankkimisen ideaa, mutta juomapaketti on aika kallis ja sen hankintaa kannattaa harkita toisenkin kerran. Juomia kun saa ostettua kertaveloituksellakin. Lue vinkkini juomapakettien hankintaan täältä. Vaikka alkoholia oli tarjolla koko ajan ja kaikkialla, en nähnyt humalaisia. Ja kun baarista voi lähteä drinkki kädessä vaikka teatteriin, hillitsee se myös alkoholinkäytön määrää.

Lisää ruokakuvia täällä:

BROADWAY-TASON VIIHDETTÄ

Risteilyalusten viihde on takuuvarmaa broadway-tasoa. Pääshowt esitetään isoissa teattereissa ja pienemmille tuotannoille on pienempiä ravintola- tai teatteritiloja. Meidän risteillessä Epicillä meni musikaali Priscilla Queen of the Desert sekä tanssishow Burn the Floor. Kumpikin olivat aivan häkellyttävän upeita musiikki- ja tanssipainotteisia esityksiä. Puvustus, lavastus, musiikki ja esiintyjät olivat ehdotonta huippua. Freestyle cruising -ideasta huolimatta showt kannattaa buukata heti kun pääset laivaan sisään, niitä esitetään muutaman kerran risteilyn mittaan ja ainakin osa esityksistä varataan loppuun heti.

Katso kuvia Epicistä täällä.

Norwegian Epic - breakfast

LÄNTISEN VÄLIMEREN KOHTEET

Barcelona on hyvä lähtösatama läntisen Välimeren risteilyille. Yhtä aikaa Epicin kanssa sunnuntai-iltana Barcelonan satamasta lähti neljä muutakin isoa risteilyalusta kukin omalle reitilleen. Yhtäaikaisuus takaa hyvät lentoyhteydet, Helsingistäkin on sunnuntaisin risteilyaikatauluun sopivasti Norwegian Airin (eri yhtiö!) kohtuuhintaiset lennot. Barcelonan lentokentältä on myös lyhyt taksimatka satamaan.

Epicin reitti oli Barcelona - Ajaccio - Civitavecchia - Napoli - Livorno - Cannes - Palma de Mallorca - Barcelona. Minulle pääkohde oli Napoli, pidin paljon myös Ajacciosta ja Palmasta. Minulle päivittäinen käveleminen on tärkeää ja siksikin lähdimme joka päivä laivasta. Laivalta ei kuitenkaan ole mikään pakko lähteä pois, ja oikeastaan on suositeltavaakin pitää ainakin yksi laivapäivä, jolloin päivällä laivalla on hyvin rauhallista.

KOKEMUKSIA VÄLIMEREN RISTEILYN SATAMAKOHTEISTA

KORSIKA. Laiva on niin keskellä kaupunkia kuin voi olla. Ajaccio on Korsikan pääkaupunki ja aivan hurmaava pikkukaupunki.

CIVITAVECCHIA. Reittiohjelmassa lukee Rooma, mutta satama on rannikolla kaukana siitä
. Civitavecchiassa on kiva markkinatori-kauppahallialue ja toivomuslähde. 

NAPOLI. Suurkaupunki, ja laituri on aivan keskustassa. Kannattaa suunnitella päiväänsä etukäteen, kaupunki on hyvin uuvuttava etenkin helteellä. Maradona-muraalit futisfaneille, Toledon kauppakatu shoppaajille, jne. Retkistä suosittelen Pompeiin retkeä.

LIVORNO. Rujo satamakauounki, josta on pitkä matka Firenzeen ja Pisan tornin luo. Jos et lähde retkelle, pidä laivapäivä.


CANNES. Cannesissa laiva ankkuroituu sataman ulkopuolelle ja matkustajat kuljetetaan keskustaan laivan pelastusveneillä. 

PALMA DE MALLORCA. Laituri on periaatteessa keskustassa, mutta osasta laituripaikkoja on pitkä kävelymatka.

Katso kuvia välisatamista täälltä

NÄIN VALITSET VÄLIMERENRISTEILYN

Erillisessä artikkelissa kerron 10 hyvää vinkkiä välimerenristeilyn valintaan Vinkit on eerityisen sopivia ensikertalaisille. Katso 10 vinkkiä täältä.

OPAS: BARCELONAN RISTEILYSATAMA

Barcelonan risteilysatama on yksi helpoimmista paikoista suomalaiselle aloittaa risteily välimerellä. Lue oppastani kaikki tarpeellinen Barcelonan risteilysatamasta.

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Risteilin Välimerellä osittaisen kaupallisen yhteistyön merkeissä. Mielipiteeni ovat silti vain ja ainoastaan omiani, ne eivät ole myytävissä.

Perehdy tarkemmin risteilyvaihtoehtoihin Elämys Cruises nettisivuilla.

Lisää risteilykokemuksia TÄÄLLÄ

bottom of page