top of page
Millesgården Tukholma

MILLESGÅRDEN

PIENI PALA ITALIAA TUKHOLMASSA

Millesgården on kuvaiteilija Carl Millesin elämäntyön ympärille rakkaudella synnytetty vesitospuisto ja museo.

Timo Kiviluoma 21.11.2021

 

Lehdistömatka Viking Linen ja Silja Linen kanssa. Kuvat Tuukka Ervasti.

Millesgården on kuvanveistäjä Carl Millesin ja hänen vaimonsa Olgan koti, minne he rakensivat taiteilija-ateljeen ja sitä ympäröivän puiston veistoksineen. Millesgården säätiöitiin jo vuonna 1936 ja se on siitä alkaen ollut näyttelykäytössä.

Carl Milles on Ruotsin tunnetuin kuvanveistäjä ja hänen töitään on paljon Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän oli alunperin sukunimeltään Andersson, mutta muutti nimensä Millesiksi isänsä Millen mukaan. Hänen vaimonsa Olga Milles oli myös taitava taidemaalari, mutta hän jäi itsevarman miehensä varjoon.

MILLES ON TUNNETTU ENKELIPATSAISTAAN

Milles on erityisen tunnettu enkelipatsaistaan ja niiden replikoita on muiden patsaiden ohella runsas määrä esillä kauniissa puutarhassa. Nyt marraskuussakin puiston tunnelma oli inspiroiva, mutta erityisesti keväällä ja kesällä paikka on suihkulähteineen ja vesialtaineen upea. Laajalla puistoalueella on italialainen tunnelma, Milles olikin saanut paljon vaikutteita mm. Pompeijista. Esimerkiksi päärakennuksessa on useita suuria lattiamosaiikkeja.

 

Millesgården oli minulle uusi kokemus Tukholmassa. Museo sijaitsee itse asiassa Lidingössä, mutta Tukholma on vastarannalla. Silja Linen terminaali on lähellä, joten Millesgården sopii vaikka retkikohteeksi Tukholman risteilyllä. Erityisesti kauniina kespäivinä paikalla voi olla hyvin paljon näyttelyvieraita.

 

Museo ja sen puutarha evät ole esteettömiä, paikalla on runsaasti portaita ja korkeuseroja. Hyvät kengät ovat välttämättömät ja  tervejalkaisenkin pitää katsoa askeliaan. Varaa aikaa ainakin tunti. Suosittelen.

bottom of page