top of page
Proto Avastustehas, Tallinn

KEKSINTÖTEHDAS PROTO TALLINNA

Proton parhaiten onnistuneet kokemukset liittyivät lentämiseen. Sydän hakkasi ja aivot tulivat oikeasti huijatuksi.

Kaupallinen yhteistyö Visit Tallinnan kanssa.

Timo Kiviluoma 6.7.2020

 

Proto Avastustehas Tallinnassa on erikoinen paikka. Sitä on vaikea luokitella olemassaoleviin kategorioihin. Sisähuvipuisto, jossa huvit tapahtuvat VR-lasien avulla, lienee paras vaihtoehto. Proto sijaitsee uudella Noblessnerin alueella meren rannassa, Lentosataman vieressä. Alueella on paljon vanhoja teollisuusrakennuksia, joita on remontoitu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Aiemmin rakennus, jossa Proto nyt sijaitsee, oli suosittu konserttipaikka, joka oli tunnettu hyvästä akustiikastaan. Nyt maltillisen remontin jälkeen rakennuksen toisessa päässä on Proto, ja toisessa päässä tapahtumakeskus.

SISÄHUVIPUISTO PROTO

Vaikka ohjeiden lukeminen onkin tylsää, suosittelen, että luet laitekohtaiset ohjeet ennen kuin laitat lasit päähäsi. Useimmissa laitteissa on lisäksi monitori, josta näet odottaessasi saman näkymän, joka laitteessa olijalle aukeaa VR-lasien kautta. Sinänsä pelkissä laitteissa ei juuri ole nähtävää, kaikki perustuu omaan kokemukseen. Tosin olihan se hauskaa katsoa, kun ihmiset vaikkapa tuolilla istuessaan pelkäävät putoavansa ja tarraavat kaikien voimin kiinni.

 

Minusta kaikkein parhaiten onnistuneet kokemukset liittyivät lentämiseen. Sydän hakkasi ja aivot tulivat oikeasti huijatuksi. Laitteen ohjaaminen omaa tasapainoa muuttamalla lisää todentuntuisuutta

PROTON KAHVILA

Proton yhteydessä on visuaalisesti erittäin kaunis kahvila. Kahvilaan on oma erillinen sisäänkäynti, joten ainakin se kannattaa käydä katsomassa, jos Noblessnerin alueella vierailet. Kahvilalla on indonesialainen visuaalinen teema, joka kaikkein parhaiten näkyy tyrmäävän hienona valaistuksena. Kahvilan valaisimet on valmistettu kalanpyydyksistä ja ne luovat erityisen tunnelman

NOBLESSNER - ENTINEN SUKELLUSVENETELAKKA

Noblessnerin telakka-alue on rakennettu keisarillisen Venäjän erittäin salaiseksi sukellusvenetelakaksi. Alun perin paikalle piti tulla täysiverinen sotasatama. Alfred Nobelin pojanpoika Emanuel Nobel yhdessä yhtiökumppaninsa Arthur Lessnerin kanssa rakensikin siellä 12 sukellusvenettä Venäjän keisarille. Alueen oudolta kuulostava nimi tuleekin herrojen sukunimien yhdistelmästä. Viron itsenäistyttyä alueella rakennettiin pienempiä aluksia, neuvostoaikana alueella toimi korjaustelakka. Viron itsenäistyttyä telakkatoimintaa jatketiin vuoteen 2018 asti, jolloin valmistui viimeinen alus.

 

Noblessnerin alueen vanhat rakennukset on yksi kerrallaan korjattu yrityskäyttöön. Tälle kontrastina alueelle rakennetut asuinrakennukset ovat huippumodernejä. Yhdistelmä toimii yllättävän hyvin. Merenrannassa olevana ulkoilmakohteena sää on Noblessneria leimaava asia. Kun aurinko paistaa, Noblessner on mukava kävelykohde.

 

Aivan erityinen suositus Noblessneriin on Põhjala Tap Room, arkkitehtoonisesti hieno panimoravintola. Põhjalassa oluita sekä oluthanoja riittää ja ruoka on juurevaa hyvin laitettua teksasilaisttyyppistä barbeque-ruokaa. Varsinkin päiväsaikaan paikalle voi tulla myös lasten kanssa.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Vaikka vierailinkin Protossa Visit Tallinnan vieraana, mielipiteeni ovat vain ja ainoastaan omiani, eikä niitä voi ostaa.

bottom of page