top of page
  • Timo Kiviluoma

Toisen maailmansodan museo Gdansk

Gdanskin kaupungin lähellä on paikka, josta toisen maailmansodan sanotaan alkaneen. 1.9.1939 Natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan, ja vähän tämän jälkeen Neuvostoliitto hyökkäsi toisesta suunnasta Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mukaisesti. Sodan ensimmäinen taistelu käytiin Westerplatteen niemimaalla Danzigin vapaakaupungin edustalla. Danzigin nimi muutettiin sittemmin Gdanskiksi. Niinpä onkin oikeutettua, että toisen maailmansodan museo on juuri Gdanskissa.

Museo perustettiin vuonna 2008, mutta vasta vuonna 2017 se muutti nykyiseen, arkkitehtoonisestikin vaikuttavaan rakennukseensa vanhankaupungin kupeeseen. Museossa on kronologinen järjestys; aluksi kerrotaan, miten ensimmäisen maailmansodan jälkeen jännitteet kasvoivat ja esitellään tulevan suursodan osapuolet motiiveineen. Mutta museo ei ole mikään historianluento, vaan tarina joka kulkee läpi vuosikymmenten ja kertoo yksilöiden, perheiden, sukujen ja kansanryhmien karuistakin kohtaloista.

Toisen maailmansodan museo, Gdansk, Puola

Museo on visuaalisesti hyvin vaikuttava, aitoa esineistöä on paljon ja videoseinillä pyörii rankkaa materiaalia. Jopa niin rankkaa, että jos museo olisi perustettu Suomeen, olisikohan museolle asetettu K16-ikäraja. Videoilla teloitetaan, joukkohaudataan, taistellaan ja kuollaan. Me kävimme museossa toukokuisena tiistaina, jolloin museossa oli ilmaispäivä ja paikka oli aivan täynnä koululaisia. Varmasti illalla kodeissa puitiin asiaa vielä läpi.

Museo on myös poliittisen kiistan välikappale. Peruskysymys kuuluu, että pitääkö museon olla neutraali vai keskittyä yksinomaan Puolan kansan kärsimyksiin. Se heijastaa Puolaa kahtiajakavaa poliittista tilannetta, jossa äärikonservatiivinen Laki ja Oikeus yrittää paradoksaalisesti samaa, mitä natsit menestyksellisesti tekivät 1930-luvulla: muuttaa historiankirjoitusta.

Suosittelen museota, eritoten, jos olet Gdanskissa teinien kanssa. Museon vahva visuaalinen viesti osuu kohderyhmäänsä ja koulun historiankirjat heräävät eloon. Mikään kepeä visiitti se ei ole, ainakin minä jäin miettimään niitä sotaaan joutuneita nuoria miehiä ja vainotuksi tulleita perheitä ja kansanryhmiä.

Toisen maailmansodan museo, Gdansk, Puola
Toisen maailmansodan museo, Gdansk, Puola

bottom of page